Een minimumleeftijd op fastfood is een van de suggesties die de denktank van het CDA doet. - Foto: Canva/Brett Jordan (Pexels)
Afspraken met producenten en strengere regels
De rapporteurs gaan ervan uit dat een gezondere leefstijl van kinderen âverder zal golven naar het gezin en de rest van de samenlevingâ. Daarvoor kunnen afspraken gemaakt worden met de verkopers en producenten van ongezonde voeding, maar moeten misschien ook regels aangescherpt worden. De minimumleeftijd is daar een voorbeeld van. Hoe oud je zou moeten zijn om een hamburger of kapsalon te mogen kopen, is in het onderzoek niet uitgewerkt. Ongezond eten en drinken is makkelijker verkrijgbaar en aantrekkelijker dan gezonder eten, staat in het WI-onderzoek. Mensen worden steeds geconfronteerd met reclame en lage prijzen, inspelend op een âprimitieve trek in ultrabewerkte warenâ. Het WI zegt dat de ideeën om ongezond eten moeilijker te maken daarom niet betuttelend zijn. âWe zouden evengoed kunnen stellen dat het aanbod zo dominant is geworden dat dát nu betuttelt.ââWildgroeiâ fastfoodketens tegengaan
Dat laatste punt maakte verantwoordelijk staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vorige maand ook al. Hij kondigde aan te kijken of het juridisch mogelijk is om de âwildgroeiâ van fastfoodketens tegen te gaan. Dat doet hij op verzoek van gemeenten, en vooral grote steden. Ook hij vindt dat het ouders en kinderen door âeen haag van verleidingenâ te moeilijk gemaakt wordt om gezond te eten.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij