Skip to content

Diervrije kaasmaker Formo haalt €55 miljoen op

De Duitse diervrije kaasmaker Formo haalt ruim € 55 miljoen op. Onder andere de Duitse supermarktketen Rewe investeert in het biotechbedrijf.

formo rewe

Formo gaat zijn kaasalternatief Frischhain en Camembritz in 2.000 Duitse en Oostenrijkse winkels verkopen. De kaas wordt geproduceerd met microfermentatie, dat in tegenstelling tot precisiefermentatie is toegestaan. Foto: Formo

In een financieringsronde haalt de Duitse diervrije kaasmaker Formo ruim € 55 miljoen op. Onder andere de Duitse supermarktketen Rewe investeerde in het biotechbedrijf.

Deze  €55 miljoen komt boven op de eerste financiëring à €50 miljoen opgehaald in 2021. Formo maakt kaas door precisiefermentatie met de koji-schimmel. In deze nieuwe ronde investeren dezelfde bedrijven als in de vorige ronde, zoals EQT ventures, een fonds opgericht door Kees Koolen, voormalig CEO van Booking.com. De Duitse supermarkt is een van de nieuwe investeerders in deze B-series.

Lees ook: 50 miljoen voor productie plantaardige kaas

Formo-producten in Duitse supermarkten

Tegelijkertijd meldt Formo dat het zijn kaasalternatief Frischhain en Camembritz gaat verkopen in 2.000 winkels van Rewe, Billa en Metro in Duitsland en Oostenrijk. De kaas bestaat uit eiwit geproduceerd in een bioreactor met de koji-schimmel gecombineerd met koolhydraten en vet. Dit proces wordt microfermentatie genoemd en verschilt met precisiefermentatie vanwege het feit dat er geen genetische modificatie wordt toegepast op de schimmel. Deze vorm van diervrije kaas is al wel toegestaan, in tegenstelling tot precisiefermentatie. De koji-schimmel wordt al lang gebruikt voor voedselproductie.

Biologisch identieke caseïne maken

De volgende stap, precisiefermentatie met de koji-schimmel, is nog wel nodig voor een diervrije kaas met alle functionaliteiten van de dierlijke variant. “De koji-schimmel biedt nog niet de rekbaarheid en smelteigenschappen van traditionele caseïne- of wei-eiwitten. Biologische identieke caseïneproducten gemaakt met precisiefermentatie zullen die functionaliteiten wel bieden,” zegt Christian Poppe, woordvoerder van Formo. De planning is om volgend jaar diervrije harde kazen gemaakt met precisiefermentatie op de markt te brengen.

Lees ook: Those Vegan Cowboys werkt samen met diervrije kaasmaker Formo

Geen eigen productie

De diervrije kaasmaker investeert voorlopig niet in een eigen productielocatie. “We richten ons nu op samenwerkingen voor productie,” zegt Poppe. “In samenwerkingen met traditionele kaasfabrikanten kunnen we onze ingrediënten met bestaande productiemethoden verder fermenteren tot kaasalternatieven.”

Snel delen