Groente- en fruitkraam op markt in Rome. De vraag naar groente en fruit neemt eerder toe dan af in Italië vanwege het coronavirus. - Foto: ANP
In dit artikel
De import van groente en fruit naar vanuit Italië staat onder druk door het coronavirus. Het Nederlands-Italiaanse radijsbedrijf Ortolanda houdt de moed erin.
Ondanks alle maatregelen rond het coronavirus loopt de groentehandel binnen en vanuit Italië nog redelijk door. Dat is de ervaring van radijsteler Willem-Jan Coolbergen. Hij runt radijskwekerij van Ortolanda in Borgo Grappa, iets ten noorden van Rome. “Bij ons loopt alles nog normaal door. Er is nog voldoende vraag.”
Export vanuit Italië verloopt voor Ortolanda nog goed
Binnen Italië merkt Coolbergen wel dat de groothandelsmarkten op hun gat liggen. “Maar wij beleveren direct de supermarkten en daar is nu juist meer vraag.”
Ook de export vanuit Italië verloopt nog goed. “We hebben geen afbestellingen. Maar ja, we hebben natuurlijk alleen de zekerheid van vandaag.” Toch houdt Coolbergen ook voor morgen goede moed. “Heel even leek er vorige week wel wat twijfel te ontstaan bij klanten in Duitsland, maar dat heeft gelukkig niet doorgezet. Voor de komende week hebben we zelfs wat meer dan normaal.”
Begrip voor maatregelen
Ortolanda, met twee bedrijven in Nederland en een in Italië, produceert jaarrond radijs. Voor het bedrijf in Italië is de maand maart de drukste maand. “Dan exporteren we altijd het meest, dus dat is nu wel spannend. Vanaf april komen Duitse radijstelers zelf weer in productie. Dan richten we ons elk jaar wat meer op de markten in Polen en andere Oost-Europese landen.”
De maatregelen die nu in Italië worden genomen, begrijpt Coolbergen wel. Over de maatregel van Roemenië om niemand meer vanuit Italië te laten inreizen is hij iets kritischer. Maar dat heeft ook een voordeel. “De Roemenen die ik aan het werk heb blijven nu dan maar hier.”
Horecaleverancier Fris-Co: omzet gehalveerd
Een ander geluid laat exporteur Fris-Co uit Venlo horen. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van groente en fruit aan Italiaanse horeca. Doordat het toerisme, zeker in Noord-Italië, tot stilstand is gekomen is de vraag al weken veel minder. In De Limburger stelt Fris-Co dat het voor 9 van de 15 medewerkers werktijdverkorting heeft aangevraagd.
Op zich zijn import van en export naar Italië nog gewoon toegestaan. De al eerder genomen maatregelen om chauffeurs niet te laten uitstappen, maar het laden en lossen door lokale medewerkers te laten gebeuren, zijn nog steeds van kracht.
In de Italiaanse supermarkten zelf is de vraag naar groente en fruit eerder groter dan kleiner. Hamsteren van langer houdbare producten was al eerder van start gegaan, maar ook probeert men verse producten zo veel mogelijk in huis te krijgen, zodra die maar beschikbaar zijn.
Containertransport duurder
In de rest van Europa zijn geen beperkingen en wordt de afzet van groente en fruit nog niet merkbaar beïnvloed door het virus. De mindere beschikbaarheid van reefers (koelvriescontainers) voor internationaal transport blijft wel een aandachtspunt voor exporteurs, zegt het GroentenFruit Huis. Dit knelpunt wordt vooral veroorzaakt omdat veel van de containers China niet meer uitkomen. Transport met de nog wel beschikbare containers wordt hierdoor duurder.