Skip to content

Doel biologisch zonder versnelling onhaalbaar

Uit onderzoeken komt naar voren dat de consument biologisch wel sympathiek vindt, maar er niet extra voor wil betalen. - Foto: Koos Groenewold

Uit onderzoeken komt naar voren dat de consument biologisch wel sympathiek vindt, maar er niet extra voor wil betalen. - Foto: Koos Groenewold

De cijfers zijn altijd mooi: het biologisch areaal groeide in 2023 met bijna 9%. De oppervlakte gecertificeerde landbouwgrond nam toe met 6.600 hectare. Het biologisch areaal in Nederland beslaat ruim 80.000 hectare.

En dan komt de relativering. Die 80.900 hectare zijn maar 4,5% van de totale landbouwgrond. In 2030 moet dat volgens het actieplan van het ministerie van landbouw 15% zijn. Let wel: dat is al een afzwakking van de Europese doelstelling van 25%. Om die 15% te halen, zo becijfert het CBS, moet het biologisch areaal met gemiddeld 26.000 hectare per jaar toenemen.

Consument wil niet extra betalen voor biologisch

Dat is best een opgave, zeg maar vrijwel onhaalbaar. Uit alle onderzoeken komt naar voren dat de consument biologisch wel sympathiek vindt, maar er eigenlijk niet extra voor wil betalen. Volgens het bureau Future of Food Institute zou 45% van de bevolking 10% extra willen betalen. In het winkelschap is dit prijsverschil veel groter.

Veel agrarisch ondernemers worstelen met die markt. Zij zouden willen opschalen of omschakelen, maar vrezen dat door de beperkte vraag de prijs zakt. De cijfers geven het ook wel aan. Van de 6.600 hectare is een derde areaaluitbreiding op bestaande biologische bedrijven. De helft komt op conto van bedrijven die één teelt in omschakeling hebben. Zij gaan dus niet helemaal over.

Financiële prikkel zou helpen

Het aantal biologische bedrijven blijft steken op een kleine 1.900. Biologische zuivel doet het goed. In 2023 nam het areaal met 7% toe naar 38.500 hectare op melkveebedrijven. Akkerbouw staat voor 13.200 hectare.

Terug naar de doelstelling: zonder een serieuze versnelling lukt het niet. Een financiële/fiscale prikkel zou helpen, maar of het kabinet-in-wording daarvoor voelt, valt te betwijfelen.

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur