Skip to content

Douwe Egberts pikt prijsdruk Colruyt niet meer

Updated on:
Nieuws
Retail
Foto: ANP

Foto: ANP

Douwe Egberts weigert voorlopig te leveren aan de Belgische supermarkt Colruyt omdat dat niet genoeg wil betalen voor haar koffie, thee en andere producten. Al eerder raakte Coca-Cola om dezelfde reden in conflict met het Franse winkelbedrijf Intermarché.

Prijzenoorlog zet druk op leveranciers

Colruyt, ook eigenaar van de keten OKay, gaat er prat op de goedkoopste supermarkt van Belgie te zijn. Die belofte staat echter steeds meer onder druk door de opmars van Albert Heijn en de recente komst van Jumbo. De prijzenoorlog leidt tot voortdurende druk op de inkooponderhandelingen met grote leveranciers, waarbij Douwe Egberts nu van tafel is weggelopen. ‘’Tijdelijk onbeschikbaar. Gelieve ons te verontschuldigen,” is daardoor te lezen op grote delen van het koffievak in de filialen van Colruyt.

Soms duren onderhandelingen langer. Dat kan leiden tot lege schappen en dat is vervelend voor onze klanten

Woordvoerder Colruyt

‘’Elk jaar onderhandelen we met de verschillende leveranciers. Meestal komen we snel tot een overeenkomst, maar soms duurt het wat langer wat kan leiden tot lege vakken. We begrijpen dat dat vervelend is voor onze klanten,” aldus een woordvoerder van het in Halle gevestigde bedrijf. Colruyt had al eerder soortgelijke conflicten met Mars en Nestlé.

Intermarché en Coca Cola

Begin deze maand moest het Franse Intermarché in haar 1.800 filialen nee verkopen voor Coca Cola en de andere frisdranken van dat merk. Ook hier waren de onderhandelingen over de inkoopprijzen voor 2019 vastgelopen. Bovendien was Coca Cola niet te spreken over het feit dat Intermarché haar minder ruimte wilde toebedelen om plaats te maken voor goedkopere of gezondere varianten. Het winkelbedrijf stapte echter naar de rechter. Die gebood Coca Cola opnieuw te gaan praten met Intermarché, om alsnog tot een vergelijk te komen. De rechter gaf beide partijen 60 dagen de tijd en legde de frisdrankfabrikant een dwangsom op van € 460.000 voor iedere dag dat het van de onderhandelingstafel weg zou blijven.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur