De introductie van DSM volgt op een jarenlang onderzoek naar hoe eiwit grootschalig uit koolzaad is te halen. - Foto: Scott Cartwright/Canva
In dit artikel
Voedingsbedrijf DSM brengt een sojavrij getextureerd plantaardig eiwit op de markt met alle negen essentiële aminozuren. Het bedrijf noemt het zelf een âwereldprimeur in plantaardig eiwitâ. Het zou voor het eerst zijn dat een dergelijk product sojavrij is en wel de negen essentiële aminozuren bevat.
Eiwit uit koolzaad
De introductie volgde op tien jaar onderzoek naar hoe het eiwit op grote schaal uit koolzaad is te halen, zodat het interessant is voor de voedingsindustrie. Het ingrediënt wordt gemaakt in een joint venture met Avril Group, een Frans bedrijf in plantaardige oliën en vetten. Koolzaad is een van de weinig beschikbare bronnen van volledige eiwitten (alle negen essentiële aminozuren). Een voordeel van het nieuwe eiwittexturaat ten opzichte van getextureerd eiwit van soja, is dat het geen allergenen bevat.Gehakt
Het getextureerde eiwitproduct is nog niet breed inzetbaar voor alle vleesvervangers. DSM levert het in de vorm van gehakt, zodat het geschikt is voor in bijvoorbeeld pastasaus, en in kleine snippers voor gebruik in plantaardige burgers en ballen. Het bedrijf stelt echter aan meer varianten te werken.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst