Skip to content

DSM brengt ‘compleet’ getextureerd eiwit zonder soja op de markt

Voedingsbedrijf DSM brengt een sojavrij getextureerd plantaardig eiwit op de markt met alle negen essentiële aminozuren.

Updated on:
Nieuws
Innovatie
De introductie van DSM volgt op een jarenlang onderzoek naar hoe eiwit uit koolzaad is te halen. - Foto: Scott Cartwright/Canva premium

De introductie van DSM volgt op een jarenlang onderzoek naar hoe eiwit grootschalig uit koolzaad is te halen. - Foto: Scott Cartwright/Canva

Voedingsbedrijf DSM brengt een sojavrij getextureerd plantaardig eiwit op de markt met alle negen essentiële aminozuren. Het bedrijf noemt het zelf een ‘wereldprimeur in plantaardig eiwit’. Het zou voor het eerst zijn dat een dergelijk product sojavrij is en wel de negen essentiële aminozuren bevat.

Sinds DSM vorig jaar het Noorse bedrijf Vestkorn overnam, timmert het hard aan de weg op het gebied van plantaardige eiwitten. Ook voor die tijd was het al bezig met de ontwikkeling van nieuwe plantaardige eiwit-ingrediënten. Het ingrediënt voor vleesvervangers is gemaakt van erwteneiwit en eiwit-isolaat uit koolzaad. Deze eiwitten zorgen er samen voor dat een vleesachtige textuur wordt nagebootst, die zorgt voor een aantrekkelijk mondgevoel van de vleesvervanger. Het eiwit-isolaat uit koolzaad introduceerde het bedrijf vorige maand. Voedingsbedrijven kunnen het ook apart gebruiken.

Eiwit uit koolzaad

De introductie volgde op tien jaar onderzoek naar hoe het eiwit op grote schaal uit koolzaad is te halen, zodat het interessant is voor de voedingsindustrie. Het ingrediënt wordt gemaakt in een joint venture met Avril Group, een Frans bedrijf in plantaardige oliën en vetten. Koolzaad is een van de weinig beschikbare bronnen van volledige eiwitten (alle negen essentiële aminozuren). Een voordeel van het nieuwe eiwittexturaat ten opzichte van getextureerd eiwit van soja, is dat het geen allergenen bevat.

Gehakt

Het getextureerde eiwitproduct is nog niet breed inzetbaar voor alle vleesvervangers. DSM levert het in de vorm van gehakt, zodat het geschikt is voor in bijvoorbeeld pastasaus, en in kleine snippers voor gebruik in plantaardige burgers en ballen. Het bedrijf stelt echter aan meer varianten te werken.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur