Biologische producten in een Duitse vestiging van Lidl. Bijna alle productgroepen lieten groei zien in verkocht volume. -Foto: ANP
De Duitse markt voor biologische voeding is afgelopen jaar met 6% gegroeid naar een omzet van â¬Â 15,9 miljard. De omzetgroei is voor 4 à 5% een gevolg van volumegroei. De overige groei is een gevolg van gestegen prijzen.
Duitsland is Europaâs grootste biomarkt en een belangrijke exportmarkt voor Nederland. Het aandeel van biologische voeding in de totale Duitse voedingsmarkt kwam in 2021 uit op 6,8% (2020 6,4%). De nieuwste cijfers over de biologische sector in Duitsland werden door marktbureau AMI gepresenteerd tijdens de digitale variant van Biofach, vooruitlopend op de internationale biologische beurs die vanwege Covid-19 niet deze maand, maar eind juli in Neurenberg wordt gehouden.
De bio-omzet in de Duitse detailhandel nam met 9% toe naar â¬Â 9,9 miljard. De natuurvoedingswinkels (inclusief boerderijwinkels) zagen hun omzet dalen met 3% naar â¬Â 3,7 miljard. De omzet via andere verkoopkanalen als bakkers en weekmarkten nam toe met 7% naar â¬Â 2,4 miljard.
Verkochte volumes toegenomen
Bijna alle productgroepen lieten in volume groei zien. Zo stegen de verkochte volumes biologisch vlees (+18,9%), boter (+11,3%) en melk (+10%). Gezamenlijk stegen de verkochte volumes bio met 18,9%, terwijl het totale volume levensmiddelen juist daalde. Opvallend is de sterk toegenomen verkoop van biologische plantaardige melk- en vleesalternatieven. Deze stegen respectievelijk met 35,2 en 11,3%. Deze trend is nog sterker zichtbaar in de verkoop van gangbare plantaardige melk- en vleesalternatieven. Daar was sprake van groei met respectievelijk 39 en 33,7%.
Duitsland telt nu 35.716 biologische landbouwbedrijven.13,2% van het totaal. In 2021 schakelden 320 landbouwbedrijven om op een biologische bedrijfsvoering. Het biologisch areaal groeide met 4,8% naar ruim 1,7 miljoen hectare, goed voor 10,8% van het totale landbouwareaal.
Ook internationaal groei biologische markt
Onderzoeksinstituut FiBL presenteerde in samenwerking met IFOAM, de wereldwijde koepelorganisatie van de biologische landbouw- en voedingssector, ook nieuwe internationale cijfers over 2020. Wereldwijd groeide de markt voor biologische voeding met â¬Â 14 miljard naar circa â¬Â 121 miljard. De biologische omzet in de EU kwam in 2020 uit op bijna â¬Â 45 miljard. Dat is een plus van 15% ten opzichte van een jaar eerder. De EU is na de Verenigde Staten de grootste markt voor bio. Daarna komt China.
Het biologisch areaal in de EU telde in 2020 14,9 miljoen hectare goed voor 9,2% van het totale landbouwareaal (2019: 8,6%). Meer dan de helft van het totale biologische areaal in de EU bevindt zich in de landen Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland. Frankrijk heeft binnen de EU met 2,5 miljoen hectare het grootste biologisch areaal. Italië telt met 71.590 de meeste biologische producenten.
In steeds meer EU-landen ligt het biologisch areaal boven de 10% van het totale landbouwareaal. Oostenrijk is koploper met een bio areaal van 26,5%, gevolgd door Estland (22,3%) en Zweden (20,4%). Nederland blijft met een biologisch areaal van 4,1% sterk achter.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst