Skip to content

Duitse peulvruchtentelers zetten meest in op bio

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Canva

Foto: Canva

De biologische peulvruchtenteelt (waaronder voererwten, veldbonen, lupine, sojabonen) is qua aandeel in het totale areaal voor deze gewassen in Duitsland koploper.

Dat signaleert het Duitse CBS, Destatis, dat dit aandeel per 2020 becijfert op 29%. Ook in de fruitteelt heeft het areaalaandeel de afgelopen tien jaar dubbele cijfers bereikt. Bij het areaal voor de teelt van zowel boomfruit (waaronder appels, peren, kersen) en bessenfruit gaat het om 21% tegen 12% in 2010. In de wijnbouw heeft de biologische druiventeelt een aandeel van 10%. Dat was tien jaar eerder 5%.

Qua bio-areaal is Saarland koploper

Een en ander blijkt uit een inventarisatie van Destatis over de ontwikkeling van de biologische teelt in zijn geheel. Het Duitse bio-areaal groeide sinds 2010 naar 1,6 miljoen hectare. Dat is een toename met 69%. Het aandeel van de chemievrije teelt in het totaal komt daarmee op nog net geen 10%, op 0,4% na. Het aantal biologisch werkende bedrijven nam met een kleine 10.000 toe naar ruim 26.000: een tiende van alle bedrijven. Dee meeste bioboeren en -telers bevinden zich evenwel in de twee zuidelijke deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. Qua bio-areaal is Saarland echter koploper. Daar is 18% van de landbouwoppervlakte biologisch gecertificeerd.

De ontwikkeling blijft los daarvan nog flink achter bij de politieke doelstellingen. Daarin wordt gemikt op een bio-aandeel van in totaal 20%, gemeten naar de oppervlakte.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur