De eerste labels moeten dit jaar al op vers varkensvlees verschijnen als tekst. Foto: Canva
In dit artikel
In 2024 moet er verplichte etikettering op vleesproducten komen met daarop informatie over waar en op welke manier de dieren zijn gehouden. Dat wetvoorstel is onlangs aangenomen door de Duitse regering.
De eerste labels moeten dit jaar al op vers varkensvlees verschijnen als tekst. In eerste instantie is het plaatsen van de informatie vrijwillig, maar minister van Landbouw Cem Özdemir wil dit in 2024 verplichten op onbewerkt varkensvlees. Hij hoopt dat de informatie leidt tot een ‘mentaliteitswijziging’. Ook wil hij meer aandacht vestigen op producten uit eigen land. Het etiket gaat alleen gelden voor vers vlees. Bewerkt vlees zoals gehakt en worsten, kant-en-klaar maaltijden en gerechten in restaurants zijn uitgesloten.
Stimulans producten met aandacht dierwelzijn
Op het label moet informatie staan over de omstandigheden waarin het dier is gehouden: hoeveel ruimte had de stal, had het dier toegang tot buitenruimte? In het welzijn wordt onderscheid gemaakt in vijf niveaus van dieren die worden gehouden in de minimale wettelijke eisen tot biologisch. Özdemir denkt dat consumenten eerder geneigd zijn om voor vlees te kiezen dat afkomstig is uit goede omstandigheden en daardoor zullen boeren betere prijzen krijgen voor hun producten.
Kritiek
Toch is er ook kritiek op het voorstel. Het is volgens boeren- en consumentenorganisaties is de wet niet breed genoeg, aangezien bewerkt vlees geen label hoeft te dragen. Van al het varkensvlees valt volgens hen 70% niet onder het voorstel.
Lees ook: Jumbo start met verkoop varkensvlees van Zonvarken