Skip to content

Dumplings en brood: mycoproteïnen niet alleen voor vleesvervanger

Steeds meer voedingsproducenten zien heil in het schimmeleiwit mycoproteïne voor vleesvervangers. Maar wat is er nog meer mogelijk met dit ingrediënt?

Updated on:
Achtergrond
Innovatie
mycoproteinen low food lab premium

Cupcakes met mycoproteïnen. Foto's: Low Food

De bekendste toepassing van mycoproteïnen is op dit moment in vleesvervangers. Denk aan Quorn, maar steeds meer voedingsproducenten zien heil in het schimmeleiwit voor vleesvervangers. Maar wat is er nog meer mogelijk met dit ingrediënt? Dat wordt onderzoek in het Low Food Lab mycelium van stichting Low Food en Flevo Campus.

In de keuken van restaurant Hemel en Aarde in Utrecht wordt druk gewerkt. Op het menu staat mycelium. Dit ingrediënt wordt nu voornamelijk gebruik als basis voor vleesvervangers. Maar vandaag tonen acht deelnemers hun ideeën en concepten om meer te doen met mycoproteïnen. Het is een veelzijdig ingrediënt dat voor 2,5% bestaat uit eiwit en 7% uit vezel en ook functionele eigenschappen heeft. Toch is het nog niet zo makkelijk om er een lekker, schaalbaar en innovatief product mee te maken.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur