Skip to content

Duurzaamheidsverslaglegging: last of kans?

Bedrijven die duurzaamheidsverslaglegging serieus nemen, ontdekken dat het hen helpt om niet alleen aan regelgeving te voldoen, maar ook kansen te benutten.

kansen van duurzaamheidsverslaglegging

Duurzaamheids raakt direct aan fundamentele bedrijfsaspecten. Foto: Canva

Met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) lijkt het voor veel bedrijven alsof er weer een administratieve verplichting bijkomt. Verplichte duurzaamheidsrapportage, nieuwe standaarden en meer regels. Het klinkt als een bureaucratische last waar niemand op zit te wachten.

Toen de Europese Commissie eind februari het Omnibus-pakket publiceerde, gericht op het verminderen van administratieve lasten voor bedrijven, werd er dan ook opgelucht ademgehaald. Maar is de reputatie van duurzaamheid van ‘moeilijk en duur’ wel terecht?

Meer dan een rapportageplicht

Duurzaamheidsverslaglegging wordt vaak gezien als een technische verplichting: cijfers verzamelen, impact meten en rapporten opstellen. In de kern gaat het echter om iets veel groters: het structureel integreren van duurzaamheid in de bedrijfsstrategie. Bedrijven die duurzaamheidsverslaglegging serieus nemen, ontdekken dat het hen helpt om niet alleen aan regelgeving te voldoen, maar ook kansen te benutten. Transparantie over duurzaamheid kan een krachtig middel zijn om een merk te versterken en het vertrouwen van stakeholders te vergroten. En dat loont.

Duurzaamheid als businesskans

Duurzaamheid zelf is allang geen nicheonderwerp meer. Het raakt direct aan fundamentele bedrijfsaspecten: kostenbesparing door efficiënter gebruik van grondstoffen, aantrekken van talent dat waarde hecht aan duurzame bedrijfsvoering en het versterken van de reputatie bij klanten en investeerders. Bedrijven die duurzaamheid omarmen, presteren vaak beter op de lange termijn. Klanten willen weten waar producten vandaan komen en/of bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Investeerders kijken steeds vaker naar ESG-criteria (milieu, mens en zakelijk gedrag) voordat ze hun geld in een bedrijf stoppen. En medewerkers? Die blijven langer bij een organisatie die hun waarden deelt.

Transparantie als concurrentievoordeel

Duurzaamheidsverslaglegging dwingt bedrijven om transparanter te zijn over hun impact. Dit biedt niet alleen inzicht in verbeterpunten, maar kan ook een onderscheidende factor zijn ten opzichte van concurrenten. Bedrijven die hun duurzaamheid serieus nemen en dit goed communiceren, winnen het vertrouwen van klanten, leveranciers en ander stakeholders. De keuze is dus aan bedrijven: zien ze duurzaamheidsverslaglegging als een extra last, of als een kans om hun marktpositie te versterken? De bedrijven die voor dat laatste kiezen, plukken daar nu al de vruchten van.

Snel delen

Carla Kivits Schuttelaar & Partners
Carla Kivits

Strategic consultant ESG bij Schuttelaar & Partners