Edamameboontje aan de plant rijp voor de oogst Foto: FoodValley
In dit artikel
- Jumbo eerste grote afnemer van Nederlandse edamame
- Gestimuleerd door Plant Protein Forward
- Lokale teelt heeft toegevoegde waarde
- Eerste oogst voor Jumbo van Harry?s Farm
- Passend sojaras voor Nederlandse bodem
- Edamame oogsten met doperwtenoogstmachines
- Keten en verwerking optimaliseren
- Edamame voor biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid
- Meer edamametelers nodig
Tien ondernemende Flevolandse boeren begonnen in 2018 Dutch Edamame, een initiatief voor de ontwikkeling van de teelt van jonge sojabonen op Nederlandse bodem. De vraag naar edamame groeit door de populariteit van gerechten uit de wereldkeuken, zoals poké bowls. Hoewel de Nederlandse edamame duurder is dan de geïmporteerde sojaboontjes uit Azië, is de teelt duurzamer. En daar is vraag naar, want Jumbo Supermarkten gaat de Nederlandse edamame verkopen in de winkels in Nederland en België.
Na jaren van afname eten Nederlanders nu meer peulvruchten en dan vooral âmoderne peulvruchtenâ, zoals jonge sojaboontjes. Edamame is soja die vroeg wordt geoogst, als de boontjes nog groen zijn. De edamameboontjes die supermarkten verkopen, worden vooral geïmporteerd. Maar de edamameteelt in Azië en Zuid-Amerika veroorzaakt lokaal ontbossing en verbruikt veel pesticiden. Dutch Edamame wil duurzame teelt van de jonge sojabonen op Nederlandse bodem ontwikkelen. De ontwikkeling van een ras geschikt voor de Nederlandse omstandigheden nam vijf jaar in beslag. Vijf oogsten later zijn er van die tien telers nog drie over.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij