Nationaal schoolontbijt, vorig jaar in Hilversum. De stad Antwerpen trekt €40 miljoen uit voor gezonde maaltijden op scholen. - Foto: ANP
In dit artikel
De stad Antwerpen trekt â¬Â 40 miljoen uit om vanaf volgend schooljaar gezonde maaltijden op kleuter- en lagere scholen in de stad aan te bieden.
Smakelijke School
Vorig jaar is de stad Antwerpen daarom gestart met het proefproject âSmakelijke Schoolâ op 9 basisscholen. Daar zijn voedzame schoolmaaltijden geserveerd, variërend van ontbijt tot tussendoortje, lunch met boterhammen of soep. Na een positieve evaluatie van dit project rolt de stad het nu breed uit. Vanaf 1 februari 2022 kan elke Antwerpse kleuter- en lagere school een toelage aanvragen om vanaf september gezonde voeding op school aan te bieden. In totaal gaat het om 65.000 leerlingen. Antwerpen gaat uit van gemiddeld â¬Â 1 per kind per dag. Elke school kan zelf de samenstelling van haar pakket bepalen en zelf een leverancier kiezen. Beels: âVoor de ene school kan het gaan om een gezonde lunch, voor een andere om een voedzaam ontbijt of tussendoortje.âOngezond
Gezond eten wordt in Vlaanderen ingevuld volgens de richtlijnen van het Vlaams Instituut Gezond Leven, gepubliceerd in de gids ârichtlijnen voor Vlaamse scholen over schoolmaaltijdenâ. Hierin staat dat kinderen er niet altijd een gezond consumptiepatroon op nahouden. Ze eten te weinig groenten en te veel vetrijke en suikerrijke snacks. Ook drinken ze te veel gezoete dranken. Eén van de oplossingen is volgens het instituut âeen schoolomgeving te creëren waarin kinderen en jongeren gestimuleerd worden om gezonde keuzes te makenâ. Dat advies volgt de stad Antwerpen dus op.Vlees variëren
De gids adviseert onder andere een dagelijkse portie vlees van 100 gram voor een basisschoolkind en 150 gram groente. Wat betreft vlees is het belangrijk om te variëren tussen verschillende vlees en vissoorten. Voor de groenteconsumptie is het advies om het ritme van de seizoenen te volgen. Dat laatste advies stimuleert ook de consumptie van lokale producten.Lokale leveranciers
Dat is echter geen harde eis. De keuze voor leverancier is voor rekening van de school en de leverancier mag zelf kiezen waar hij zijn producten haalt. âMaar we moedigen scholen wel aan om samen te werken met lokale leveranciersâ, zegt Beels. âIn het reglement is ook vastgelegd dat scholen de principes van duurzaamheid hanteren bij het aanbieden van gezonde voeding.â Het Vlaams Instituut Gezond Leven adviseert scholen ook om aandacht te besteden aan de herkomst van het eten. âLeer leerlingen de oorsprong van verschillende voedingsmiddelen kennen, bijvoorbeeld door een bezoek aan een boerderij of voedingsbedrijf of door het zelf onderhouden van een moestuin.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst