Lupine - Foto: Michel Zoeter
Het project âLuPeel van Grond tot Mondâ krijgt een subsidie van â¬Â 50.000 voor de ontwikkeling van vleesvervangers op basis van lupine.
Met het geld van Metropool Regio Eindhoven gaan Slow Food Masters, Innovatiehuis de Peel en vereniging LuPeel samenwerken aan vleesalternatieven die een milde verwerking zijn ondergaan of waarbij gebruik is gemaakt van de hele boon. In eerste instantie zal de focus liggen op burgers, worstjes en pulled-producten. Slow Food Masters richt zich op de productontwikkeling en productie van de vervangers.
Teeltoptimalisatie lupine
Het project richt zich daarnaast op de teeltoptimalisatie van lupine in de Peel. Door middel van analyses en proefpercelen zal de vereniging LuPeel de optimale teeltcondities voor lupine in de Peel bepalen. Hierdoor moet de opbrengst per hectare omhoog.
Lees ook: Nederlandse telers en afnemers plantaardige eiwitten willen samenwerken
De vereniging LuPeel heeft als doel om de teelt van en de vraag naar lupine in de Peel te stimuleren. Het is een ledenorganisatie van zeven boerenbedrijven. Henk Kerkers heeft vanuit zijn ervaring met de teelt op zijn bedrijf Bijzonder Brabants een leidende rol in de vereniging.
Slow Food Masters heeft ervaring met pulled vleesproducten en verbreedde de activiteiten naar de vleesvervangers met producten als pulled jackfruit en pulled mushrooms.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij