Time-travelling Milkman onttrekt vetdelen uit zaden om daar romige ingrediënten van te maken. - Foto: TTM
Een investering van ⬠550.000 door Oost NL en door SHIFT Invest stelt de Wageningse start-up Time-travelling Milkman (TTM) in staat om de productie op te schalen, haar product verder te valideren en nieuwe toepassingen te onderzoeken.
Oleosomen uit zonnebloem
De ontwikkeling van zuivelalternatieven is populair, vanwege vraag naar plantaardige producten van veganisten en vanwege de milieu-impact van zuivelproductie. Om de smaak van die producten op het gewenste niveau te krijgen, wordt veel gebruik gemaakt van palm- en kokosolie. Deze ingrediënten zijn niet duurzaam. âVeel zuivelalternatieven halen we uit palmolie, wat van ver moet komen en waarbij de productie ten koste gaat van tropisch regenwoudâ, vertelt Dimitris Karefyllakis, CEO en oprichter van TTM. âWij kunnen met onze technologie kleine âbolletjesâ vet (oleosomen) uit zaden van Europese zonnebloemen halen en zo een lokaal geproduceerd alternatief bieden.âSmaakvolle duurzame vetopties
TTM verbetert met haar product de smaak en textuur van plantaardige zuivelalternatieven. Karefyllakis: âRomigheid komt van vet, niet van eiwit. Alternatieve eiwitbronnen zijn er in overvloed, maar het belang van het vetelement heeft men over het hoofd gezien. De eiwittransitie kan niet slagen als we geen smaakvolle duurzame vetopties aanbieden.âDe Groeiversneller
Eerder ontving TTM ondersteuning vanuit het programma De Groeiversneller. De Groeiversneller wordt gefinancierd door provincie Gelderland. TTM neemt deel aan het acceleratieprogramma van StartLife (waarbij startups met hulp van de WUR en Oost NL hun groei te versnellen) en is lid van de The Protein Cluster (TPC). Een cluster van bedrijven met een focus op de eiwittransitie.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij