Gekweekt kippenvlees van Eat Just. - Foto: ANP
In dit artikel
Kweekvleesbedrijf Eat Just maakt verlies op ieder stuk kweekvlees dat het verkoopt in Singapore. De verkoopprijs van de producten, kip gemaakt uit cellen, ligt op hetzelfde niveau als reguliere kipproducten. De kosten voor productie zijn echter vele malen hoger. Dat zei CEO Josh Tetrick in een interview met Bloomberg op het Qatar Economic Forum.
Om kweekvlees groter te kunnen maken, is het onder andere nodig de productiekosten omlaag te brengen. “De kosten voor het voer (de voedingsstoffen die de cellen voeden) moeten naar beneden. Voor kip, lamsvlees en rundvlees komt ongeveer 50% van de kosten van de soja en mais die de dieren eten. Het is ongeveer hetzelfde bij kweekvlees. We zitten nu op enkele dollars per liter, we moeten komen tot tientallen centen per liter om concurrerend te zijn”, aldus Tetrick. Daarnaast moet de kweeksnelheid omhoog en moet de celgroei gaan plaatsvinden in grotere vaten dan nu het geval is.
Verkoop eens per week aan zo’n 20 personen
Momenteel verkoopt het bedrijf zeer kleine hoeveelheden. Tetrick spreekt van verkoop eens per week aan zo’n 20 personen. Sinds het bedrijf begon met de verkoop van kweekvlees gaat het om omgerekend 2.200 kilo. Eat Just kreeg goedkeuring voor de verkoop van zijn product in Singapore eind 2020. De verkoop vindt nu op beperkte schaal plaats in restaurants en andere foodservicepunten.
Kweekvlees als oplossing voor voedselzekerheid
Volgens de CEO is kweekvlees voor landen als Singapore en Qatar, die het overgrote deel van het voedsel importeren, een oplossing voor voedselzekerheid. Dat is iets wat op korte termijn geïmplementeerd kan worden. In termen van voedselzekerheid in de wereld met voldoende toegang tot voedsel voor iedereen kan kweekvlees op de langere termijn een rol spelen. Hiervoor moeten de kosten en de prijs van kweekvlees wel omlaag. “Dat kan mensen die niet voldoende hoge kwaliteit eiwitten binnenkrijgen helpen.”
Dezelfde voedingswaarden als regulier vlees
Het huidige kweekvlees heeft dezelfde voedingswaarden als regulier vlees, zo stelt de topman. Het bevat onder andere cholesterol en verzadigd vet. Het doel van het bedrijf is om in de toekomst kweekvlees te maken dat gezonder is dan regulier vlees.