Foto: Van Assendelft Fotografie
In dit artikel
In Flevoland wil nieuwe coöperatie Flevo’s Weelde streekproducten dichterbij de consument brengen.
In de provincie Flevoland wil de recent opgerichte coöperatie Flevo’s Weelde streekproducten dichterbij de consument brengen. Dat gebeurt onder andere via een tweemaandelijks abonnement op een kant en klaar driegangenmenu, samengesteld door een chef-kok die met seizoensgebonden producten uit Flevoland werkt. Boeren moeten hiermee een betere prijs krijgen voor hun product.
Samenwerking essentieel
Initiatiefnemer Laurens Wognum wil het belang van lokaal en seizoensgebonden voedsel breed onder de aandacht brengen. Belangrijk daarbij is een goede samenwerking met lokale partners.
Wognum: “Het gaat ons als coöperatieve vereniging om een optimale samenwerking met Flevolandse boeren, ambachtslieden, restaurants, voedselverwerkers en ondernemers. We gaan graag in zee met sterke regionale partners die mee willen doen. We zijn géén fancy start-up die snel marktaandeel probeert te verwerven.”
De coöperatie moet fungeren als een inkoopcombinatie die de streekproducten primair van de aangesloten leden verwerkt en een betere prijs betaalt dan de reguliere groothandels.
Inspiratiesessies
Flevo’s Weelde gaat de consument en ondernemers trainingen en inspiratiesessies geven voor informatie over de herkomst, bewerking en verwerking van voedsel uit Flevoland. Bijvoorbeeld over duurzaam conserveren, fermenteren, wecken en bewaren.
Op basis van de wensen van de consument verbouwen boeren die aan Flevo’s Weelde meedoen ook speciale producten. Aansluitend op het basis-assortiment kunnen producten worden aangeboden die bijvoorbeeld vanwege een langere rijpingstijd beperkt verkrijgbaar zijn, zoals kazen en zuurkool.
Een abonnement op de driegangenmenu’s is maandelijks opzegbaar. Het betreft vooral plantaardige menu‘s, maar ook vlees, wild en/of vis behoren tot de mogelijkheden.