Het gecoate plantaardige kaaswiel in de smaak mosterd. - Foto: Max&Bien
Vega-kaasbedrijf Max&Bien lanceert naar eigen zeggen ’s werelds eerste plantaardige kaaswiel met een paraffine coating.
De schaafbare speciaalkazen zijn gemaakt op basis van gefermenteerde tarwe. In de smaken komijn, truffel en mosterd zijn de kazen vanaf deze week te koop via kaas- en delicatessenwinkels.
Houdbaarheid verlengen
Maxine Agyeman, oprichter van Max&Bien: “In de kaasindustrie is het coaten van kazen een eeuwenoude techniek. Het paraffineren beschermt de kaas tegen uitdroging en schimmel. De kaas behoudt zijn smeuïgheid en smaak en de houdbaarheid wordt er mee verlengd. Voor de kaas- en delicatessenzaken die zelf willen portioneren maken we wielen van 1,2 kg, maar we maken daarnaast ook mini-wielen van 150 gram”
Het bedrijf Max&Bien werd in 2018 opgericht. Onder andere plantaardige blauwaderkaas, rookkaas en komijnekaas en kaasfondue behoren al tot het assortiment. De blauwaderkaas won in 2020 de publieksprijs bij de Vegan Cheese Awards. Voor de productie van de kazen worden technieken uit de klassieke kaasmakerij gebruikt en toegepast op noten, havermout en tarwe.