Het waterlinzen-eiwitconcentraat wordt geproduceerd uit twee soorten waterlinzen. Foto: Ton Kastermans
In dit artikel
De Europese voedselveiligheidsinstantie Efsa beoordeelt een eiwitconcentraat uit waterlinzen (eendenkroos) als veilig voor consumptie.
Nog niet meteen de markt op
âDeze positieve beoordeling door Efsa is voor ons de bevestiging waar we op hoopten. Nu willen we verder. We kunnen onze plannen nu verder uitwerkenâ, zegt Sjoerd Jansen, General Manager bij Rubisco Foods in een persbericht. Het product mag niet meteen de markt op. Daarvoor moet eerst het Europees Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders nog een besluit nemen op basis van de risicobeoordeling van Efsa.Twee soorten waterlinzen
Het waterlinzen-eiwitconcentraat wordt geproduceerd uit twee soorten waterlinzen. Deze worden geteeld in bassins in kassen. De eiwitfractie wordt gescheiden van het plantaardig materiaal, waarna de fractie wordt gepasteuriseerd en gesproeidroogd. Het resultaat is een groen poeder dat voor 64% bestaat uit eiwit. Dit kan worden gebruikt als voedselingrediënt in verschillende voedselcategorieën, waaronder dranken, graanrepen, brood en noedels of als voedingssupplement. Het poeder bevat alle essentiële aminozuren, in vergelijkbare hoeveelheden met soja-eiwit.Rubisco Foods wil verder opschalen
Rubsico Foods wil nu graag verder opschalen, zo zegt Jansen: âMomenteel opereren we al vanuit onze pilot plant. Hier optimaliseren we ons productieproces en produceren we samples. Op kleine schaal, zeg maar. De komende maanden richten we ons vooral op het uitbreiden van onze teeltfaciliteiten. Met als doel onze schaalvergroting. En natuurlijk willen we een afzetmarkt ontwikkelen. Om dit tot een succes te maken, is samenwerking essentieel. Daarom zijn we momenteel op zoek naar de juiste partners.â Lees ook: Verbetering plantaardig product begint vaak bij grondstofMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij