Skip to content

Efsa keurt meelworm goed als humaan voedsel

Updated on:
Nieuws
Innovatie
Foto: Canva/CreativeNature_nl

Foto: Canva/CreativeNature_nl

Efsa, de Europese voedselautoriteit, heeft meelwormen goedgekeurd als humaan voedsel. Volgens de instantie zijn meelwormen veilig om gegeten te worden.

Daarmee zijn meelwormen de eerste insecten die deze goedkeuring krijgen. Het gaat om precies te zijn om gedroogde, gele meelwormen in natuurlijke vorm of als poeder.

Meer adviezen over insecten als voedsel op komst

Het Efsa-rapport over de gele meelworm is de eerste in een reeks van adviezen die de instantie uitbrengt over het gebruik van insecten als voedingsmiddel. Er moet nog advies uitgebracht worden over 14 andere insectensoorten en het gebruik ervan.

Volgens de EU-procedures moet de Europese Commissie nu een ontwerpvoorstel indienen bij de EU-lidstaten met het oog op de toelating van het product, de meelwormen, op de EU-markt.

Volgens Efsa is wel meer onderzoek nodig naar allergische reacties op insecten. De instantie acht het mogelijk dat mensen die krijgen bij het eten van insecten.

Product met meelworm medio 2021 op de markt

Volgens de voorzitter van IPIFF, de Europese branchevereniging voor insectenproducenten, Antoine Hubert, “vormt de publicatie van dit document een belangrijke mijlpaal op weg naar de bredere commercialisering van eetbare insecten in de EU. Bovendien vormt het een belangrijke stap voorwaarts voor andere Europese producenten van gele meelworm en andere eetbare insectensoorten waarvoor een nieuwe voedseltoepassing is ingediend.” De belangenclub hoopt dat het het product medio 2021 op de markt kan worden gebracht.

Novel Foods

Insecten behoren tot de zogenoemde Novel Foods: voedingsmiddelen die niet op grote schaal in de EU werden geconsumeerd voor 15 mei 1995. Voor deze voedingsmiddelen moeten dossiers worden opgebouwd, onder andere over voedselveiligheid, en ze moeten worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Onder andere Nederland staat het tot de Europese goedkeuring toe insectenproducten voor humane voeding op de markt te brengen.

Lees ook: Insectensector komt met ontwikkelplan

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur