Foto: Canva
De Europese voedselveiligheidsinstantie Efsa verlaagt het advies voor de dagelijkse inname van de stof BPA (bisfenol A) via voedsel.
In een risicobeoordeling in 2015 stelde Efsa een toelaatbare dagelijkse inname (TDI) vast van 4 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag. De instantie verlaagt deze hoeveelheid na nieuw onderzoek naar 0,04 nanogram per kilogram lichaamsgewicht per dag.
BPA is een chemische stof die wordt gebruikt om een bepaald soort plastic (polycarbonaatplastic) te maken en kan worden gebruikt voor bepaalde verpakkingsmaterialen voor voedsel. BPA wordt ook gebruikt voor beschermende coatings voor voedsel- en drankblikjes. Kleine hoeveelheden BPA kunnen overgaan van de verpakkingen naar voedingsmiddelen en dranken.
Nadelige effecten van BPA
In het onderzoek kwamen vooral nadelige effecten van BPA op het immuunsysteem naar voren. In dierstudies werd een toename waargenomen in het aantal T-helper-cellen, een type witte bloedcellen dat een sleutelrol speelt in cellulaire immuunmechanismen en dat, wanneer verhoogd, kan leiden tot de ontwikkeling van allergische longontsteking.
Efsa vergeleek deze nieuwe TDI met schattingen van hoeveel BPA consumenten binnenkrijgen en concludeerde dat consumenten met zowel een gemiddelde als hoge blootstelling aan BPA meer BPA binnenkrijgen dan de nieuwe TDI, wat leidt tot zorgen over de gezondheid, aldus Efsa. De conclusies van Efsa zijn open voor openbare raadpleging. Alle geïnteresseerde partijen kunnen hierop reageren tot 8 februari 2022.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij