Skip to content

Eigen merk ondersteunt afzet biergraan in voeding

Deze zomer komt het merk Brewlicious van MaGie Creations op de markt.

Updated on:
Business
Achtergrond
Madeleine Gielens is de oprichter van MaGie Creations, dat bierbostel verwerkt tot voedingsingrediënten. - Foto's: Koos Groenewold

Madeleine Gielens is de oprichter van MaGie Creations, dat bierbostel verwerkt tot voedingsingrediënten. - Foto's: Koos Groenewold

MaGie Creations verwerkt bierbostel tot voedingsingrediënten. Deze zomer komt het merk Brewlicious van MaGie Creations op de markt.

Madeleine Gielens van MaGie Creations biedt haar bezoeker een stukje pompoencake aan. Het smaakt heel erg goed, maar de samenstelling is anders dan bij gewone cake. Een tiende van het deeg is gemaakt van bierbostel, of biergraan, zoals Gielens het liever noemt. Gielens is de oprichter van MaGie Creations, dat bierbostel verwerkt tot voedingsingrediënten. Nederlandse bierbrouwerijen houden ieder jaar zo’n 564.000 ton bierbostel over. Het restproduct wordt verkocht als veevoer.

Gelderse Circulaire Innovatie Top 20

De inspanningen van Gielens zijn niet onopgemerkt gebleven. In februari dit jaar won MaGie Creations de publieksprijs van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20. Het bedrijf in Ede staat ook in de finale van de Rabobank Duurzame Innovatieprijs 2022, waarvan de winnaar in mei wordt bekendgemaakt.

Bedrijfsplan biergraan

Dat Gielens in aanraking kwam met biergraan was een samenloop van omstandigheden. Gielens studeerde bedrijfskunde en kunstgeschiedenis. Na haar studie werkte ze onder andere bij de Economische Voorlichtingsdienst van de overheid en bij Schiphol. “Maar ik wilde ondernemer worden. Via mijn netwerk kwam ik in contact met de kwartiermaker Circulair Ondernemerschap van de gemeente Den Haag. Hij zocht een oplossing voor de reststromen afkomstig van bedrijven op een van de Haagse industrieterreinen. Daar was ook een bierbrouwerij gevestigd. Die had moeite om een goede bestemming te vinden voor het biergraan. Ik heb daar een bedrijfsplan voor geschreven. In biergraan zit veel meer waarde dan het nu heeft als veevoer.”

Onze eerste uitdaging was om de houdbaarheid te verlengen. Daar hebben we een oplossing voor gevonden en dat geverifieerd in samenwerking met Wageningen University

Voordelen biergraan

Opwaarderen van biergraan is lastig. Het is een nat product en erg bederfelijk. Gielens: “Onze eerste uitdaging was om de houdbaarheid te verlengen. Daar hebben we een oplossing voor gevonden en dat geverifieerd in samenwerking met Wageningen University. Dat maakt het meel van biergraan een jaar houdbaar. Toen ben ik in augustus 2017 de startup gaan opbouwen. We hebben een kernteam van 4 mensen. Naast mijzelf een levensmiddelentechnoloog, een biochemicus en een organisatiedeskundige. Dit vullen we aan met stagiaires van onder andere Wageningen University. MaGie Creations wordt gefinancierd met een Innovatielening van Rabobank en ik investeer er zelf in.”

MaGie Creations maakt onder andere repen op basis van biergraan, onder de merknaam Brewlicious. Komende zomer wordt dit merk op de markt gelanceerd.
MaGie Creations maakt onder andere repen op basis van biergraan, onder de merknaam Brewlicious. Komende zomer wordt dit merk op de markt gelanceerd.

Brewlicious

Na de oprichting begon de zoektocht van MaGie Creations naar geschikte toepassingen van biergraan in voedingsproducten. Inmiddels maakt MaGie Creations PowerFlour, een meel op basis van biergraan. Ook maakt MaGie Creations repen op basis van biergraan, onder de merknaam Brewlicious. Gielens: “Komende zomer gaan we dit merk op de markt lanceren.”

Voordelen van biergraan

Het gebruik van biergraan heeft een aantal voordelen, stelt Gielens. “Biergraan bevat 55% vezels en 25% eiwit. Het bevat vrijwel geen zetmeel en suiker meer. Dat is er immers uitgehaald bij de productie van wort door de brouwerijen. Daarmee kan het worden ingezet om de voedingswaarde te verbeteren. Een product met biergraan kan zo hoger gewaardeerd worden in de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo dat in een oogopslag laat zien hoe gezond een product is. Door zijn unieke samenstelling heeft biergraan ook functionele eigenschappen, zoals een hoge waterbinding. Biergraan geeft een voedingsmiddel een eigen smaak. Daarnaast bevordert het de duurzaamheid, omdat de toepassing van biergraan de CO2-uitstoot vermindert, onze behoefte aan landbouwgrond vermindert en minder zoet water nodig is om een voedingsmiddel te produceren.”

Grote uitdaging

Inmiddels heeft MaGie Creations een aantal vaste afnemers, maar het opzetten van afzetkanalen voor nieuwe voedingsmiddelen is een grote uitdaging, heeft Gielens ervaren. “De voedingssector is behoudend. We zijn gestart bij de industriële bakkerijen. Daar zijn de marges klein. Dat maakt innoveren extra lastig. Daarom heeft MaGie Creations een eigen levensmiddelentechnoloog en biochemicus in dienst om te onderbouwen hoe biergraan waarde kan toevoegen in diverse voedingsmiddelen. We bieden ondernemers niet alleen een nieuwe grondstof aan, maar denken ook mee over kostprijs en marketing van het eindproduct.”

Nieuwe toepassingen

Nu de PowerFlour en de graanrepen er zijn, werkt MaGie Creations aan nieuwe toepassingen. “We willen gaan uitproberen of biergraan geschikt is om te verwerken in vleesvervangers. Deze voedingsproducenten staan vaak meer open voor vernieuwing dan de traditionele voedingsbedrijven. Wellicht zijn er daarnaast toepassingen te bedenken voor sauzen, soepen en chocolade.”

Eigen fabriek

Met de lancering van Brewlicious hoopt Gielens voldoende cashflow te generen voor verdere plannen. “Ook gaan we vastere afspraken maken met leveranciers en afnemers. We willen eind dit jaar starten met de realisatie van een eigen fabriek, waar we biergraan tot ingrediënten verwerken. Die moet eind 2023 operationeel worden. We willen de fabriek naast een bierbrouwerij vestigen, zodat de aanvoerlijn zeer kort is. Dat kan zowel in Nederland als in België of Duitsland.”

Als dat lukt heeft MaGie Creations 6 jaar na de oprichting een eigen fabriek. Gielens: “Het is erg complex om vanuit het niets iets nieuws op te bouwen, maar dit maakt het wel heel erg interessant om te doen.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur