Titaniumdioxide, gebruikt als witte kleurstof in voeding, wordt geschrapt van de lijst toegestane kleurstoffen. - Foto: Canva
In dit artikel
Titaniumdioxide, dat wordt gebruikt als witte kleurstof in voedingsmiddelen, verdwijnt met ingang van 1 januari 2022 van de lijst van toegestane kleurstoffen in voeding in de Europese Unie.
Mogelijk kankerverwekkend
Titaniumdioxide lost niet op en bestaat voor een deel uit nanodeeltjes. Voedselveiligheidsinstantie Efsa kan niet uitsluiten dat de titaniumdioxide-nanodeeltjes het DNA aantasten en daarmee op lange termijn mogelijk kankerverwekkend zijn. Aangezien de functie van het ingrediënt van optische aard is, weegt dat niet op tegen het potentiële gezondheidsrisico.Alternatieven beschikbaar
Koninklijke Zeelandia Groep, producent van ingrediënten voor brood- en banketbakkerijen, geeft aan alternatieven te hebben. âWe hebben de afgelopen jaren gewerkt aan het ontwikkelen van oplossingen zonder titaniumdioxideâ, geeft het bedrijf aan. âWe zijn goed voorbereid en we hebben talrijke producten aangepast en ontwikkeld die vrij zijn van TiO2. Zo kunnen we naleving van de nieuwe EU-wetgeving te garanderen.â In bakkerijen wordt het bijvoorbeeld in bakkerijvullingen op waterbasis, instant custardmixen en diverse witte bedekkingen gebruikt.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp