Skip to content

Eiwitkwaliteit van Nederlands graan verder verbeteren

Voor een goede kwaliteit baktarwe is vooral de eiwitsamenstelling belangrijk. Bemesting heeft hierop grote invloed. Ook veredeling speelt een belangrijke rol.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Nederlands graan gebruiken voor het bakken van brood: het kan, en het gebeurt ook in toenemende mate. Hoe beïnvloedt de teelt het eiwitgehalte in het graan? Deze vraag staat centraal in het onderzoek ‘Nederlands baktarwe – Gaan voor Lokaal Graan’. Momenteel vinden bij het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in Wageningen bakproeven plaats om te ontdekken hoe teelt en bemesting het eiwitgehalte in graan beïnvloeden en leiden tot goed brood.

Het vijfjarige ketenproject ‘Nederlands baktarwe – Gaan voor Lokaal Graan’ heeft als doel om het aandeel Nederlandse baktarwe in ons brood te laten groeien. Jenneke van Elderen, communicatieadviseur van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), licht toe:
“We weten al dat Nederlands graan zich goed leent voor brood. Het aandeel groeit steeds verder. Inmiddels vind je in bakkerijwinkels en supermarkten ook al brood van Nederlands graan. In ons onderzoek richten we ons op een betere en constantere bak- en eiwitkwaliteit.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur