Skip to content

Eiwitten uit afvalwater: een verrassende bron van waarde

Het is duidelijk dat water een steeds belangrijker thema wordt voor bedrijven.

Updated on:
Business
Column
Eiwitten uit afvalwater

Foto: Canva

Dit voorjaar was bijzonder nat, en je zou denken dat we in Nederland geen watertekorten hebben, maar vooral overschotten. Toch zijn er groeiende uitdagingen als het gaat om de beschikbaarheid van kwalitatief goed water.

Ons oppervlaktewater raakt steeds meer vervuild, denk bijvoorbeeld aan de PFAS-incidenten. Er is al jaren sprake van een toename van het gebruik van drinkwater. Daarnaast wordt steeds meer grondwater gebruikt, ook voor het maken van drinkwater, wat leidt tot schaarste. De drinkwaterbedrijven luidden eerder dit jaar de noodklok. Deze problemen zijn vaak regionaal en vragen om verschillende aanpakken. In sommige provincies is zelfs al sprake van netcongestie op het waternet, waardoor bedrijven niet kunnen worden aangesloten.

Drinkwatergebruik met 20% verminderen

Om de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater te beschermen, is Europese wetgeving opgesteld die in 2027 van kracht wordt: de Kaderrichtlijn Water (KRW). Uitvoering Kaderrichtlijn Water (rijkswaterstaat.nl) Deze richtlijn kijkt ook naar de grondwaterstand. Net voor de zomer heeft het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat een nationaal plan van aanpak drinkwaterbesparing gelanceerd met concrete doelstellingen, het vraagt zakelijke verbruikers en particuliere gebruikers om hun drinkwatergebruik tegen 2035 met 20% te verminderen ten opzichte van 2016.

Gelukkig zijn er veel interessante oplossingen die niet alleen bijdragen aan het oplossen van wateruitdagingen, maar ook aan de energie- en voedseltransitie

In de levensmiddelenindustrie zie ik vooral dranken- en zuivelproducenten, maar ook verwerkers van aardappelen, groenten, fruit en vlees, actief bezig met waterbesparing. Veel bedrijven investeren in hun eigen afvalwaterzuivering, zodat ze gezuiverd water kunnen lozen. Daarnaast wordt geïnvesteerd in oplossingen om water te hergebruiken, wat de waterbehoefte vermindert. De belangrijkste drijfveren hiervoor zijn de stijgende waterprijzen (Water wordt waarschijnlijk veel duurder – Rabobank), de beschikbaarheid van water en de KRW.

Water een steeds belangrijker thema voor bedrijven

Steeds meer bedrijven zoeken naar circulaire oplossingen. Zo worden reststromen uit afvalwater gehaald en via een biovergister omgezet in biogas. Ook worden bruikbare eiwitten en nutriënten uit afvalwater gewonnen, een vorm van upcycling. Het slib dat overblijft in zuiveringsinstallaties, kan zelfs worden gebruikt als mestproduct voor telers van aardappelen, groenten en fruit.

Het is duidelijk dat water een steeds belangrijker thema wordt voor bedrijven. Gelukkig zijn er veel interessante oplossingen die niet alleen bijdragen aan het oplossen van wateruitdagingen, maar ook aan de energie- en voedseltransitie. Tijd om een plan te maken! Als je het leuk vindt, denk ik graag mee.

Snel delen

Afbeelding
Marcel Lambregts

Sectormanager Food bij Rabobank