Skip to content

EMA: verlies biodiversiteit kost wereld 10% aan productiviteit

De productiviteit in de wereld heeft al 10% ingeleverd als gevolg van schade aan de biodiversiteit.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Directeur Hans Bruyninckx van het Europees Milieu Agentschap (EMA). - Foto: ANP premium

Directeur Hans Bruyninckx van het Europees Milieu Agentschap (EMA). - Foto: ANP

De productiviteit in de wereld heeft al 10% ingeleverd als gevolg van schade aan de biodiversiteit.

Zo’n 70% van de arme mensen in de wereld zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen. Als de economie niet anders wordt opgezet, dan lopen 5 miljard mensen het risico dat ze in 2050 onvoldoende kunnen leven van de bestaande ecosystemen. Dat zei directeur Hans Bruyninckx van het Europees Milieu Agentschap (EMA) maandag op het duurzaamheidscongres Circular@WUR in Wageningen. Volgens Bruyninckx heeft de Europese Commissie de Green Deal ontwikkeld om het tij te keren. “De EU wil het eerste klimaatneutrale continent worden. De biodiversiteit wordt versterkt. Er is een plan voor een circulaire economie met als doel geen vervuiling meer.”

Natuurlijke hulpbronnen

De basis van een circulaire economie is dat gebruik wordt gemaakt van natuurlijke hulpbronnen. Volgens Bruyninckx is de EU al een eindje op weg. “De grondstoffen die in de Europese economie worden gebruikt hebben voor 26% een natuurlijke oorsprong. Maar de omzet in de economie wordt voor slechts 9% gerealiseerd in die bio-economie.” Volgens rector-magnificus Albert Mol van WUR wordt al meer dan 40 jaar gesproken over circulariteit. “In Nederland hadden we in 1989 al het Nationaal Milieubeleidsplan. We zitten nu in een lineaire economie, waarbij grondstoffen worden gewonnen, gebruikt en de eindproducten worden weggegooid. De lineaire economie is in zo’n 200 jaar ontstaan. We moeten een circulaire economie opzetten. Maar we hebben geen 200 jaar om die overgang te realiseren. De klimaatverandering bijvoorbeeld vraagt een veel snellere omslag.”
We moeten een circulaire economie opzetten. Maar we hebben geen 200 jaar om die overgang te realiseren
Omdat het een wereldwijd probleem is, moet circulariteit op voldoende grote schaal worden gerealiseerd. Mol: “Je kunt niet alleen kijken naar je eigen boerderij of stad. Dat moet verder gaan.” Mol vindt dat het realiseren van circulariteit nog te veel een technische invalshoek heeft. “Het draait ook om normen, waarden, cultuur en politiek. En over ideologieën en hoe je gedrag kunt beïnvloeden.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur