Skip to content

Enough haalt € 40 miljoen op voor mycoproteïne

Het bedrijf Enough, dat mycoproteïne (eiwitten uit schimmels) maakt, heeft in een financieringsronde € 40 miljoen opgehaald.

Updated on:
Business
Nieuws
Enough haalt € 40 miljoen op

Enough opende een jaar geleden de nieuwe fabriek in Sas van Gent op het terrein van Cargill. Foto: Carolien Kloosterman

Het bedrijf Enough, dat mycoproteïne (eiwitten uit schimmels) maakt, heeft in een financieringsronde € 40 miljoen opgehaald.

Het eiwitproduct kan gebruikt worden als ingrediënt voor vlees- en visvervangers. Met het geld wil Enough de capaciteit van de productielocatie in Sas van Gent uitbreiden ‘om te voldoen aan de groeiende vraag van klanten naar duurzame eiwitten’. Daarnaast wil het nieuwe medewerkers aannemen voor de kantoorlocaties in Glasgow, Londen en Sas van Gent.

Het bedrijf opende een jaar geleden de nieuwe fabriek. In eerste instantie zal de fabriek 10.000 ton Abunda (naam van het eiwitingrediënt) produceren, met de bedoeling om op te schalen naar ruim 60.000 ton per jaar. In 2032 wil het meer dan een miljoen ton Abunda hebben geproduceerd.

Enough zal groei versnellen

Enough heeft de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt om onze nieuwe fabriek in Nederland te lanceren en op te schalen om te werken met klanten in het VK en Europa”, zegt CEO Jim Laird. “Met deze nieuwe financiering zullen we die groei versnellen.” De nieuwe financiering brengt het totale opgehaalde kapitaal op ruim € 95 miljoen.

Het bedrijf, dat werd opgericht in 2015, heeft samenwerkingen met en interesse van voedingsproducenten. Onder andere Unilever (de Vegetarische Slager), M&S en Vivera zijn geïnteresseerd in de grondstof. Ook Plukon Food Group wil aan de slag met de mycoproteïne-grondstof.

Suikers uit granen

Het eiwit wordt gemaakt door schimmels te voeden met voedingsstoffen, onder andere suikers uit granen. Dat is ook de reden dat de fabriek in Sas van Gent zich naast een locatie van Cargill bevindt. De schimmels groeien en produceren eiwit in fermentatievaten.

Lees ook: Mycoproteïne voor vleesvervangers in opkomst

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur