CBS deed onderzoek naar opvattingen en gedrag van Nederlanders in 2023 rond klimaatverandering en energietransitie. Daarbij keek het CBS ook naar vlees- en zuivelconsumptie. - Foto: Canva/margouillatphotos
In dit artikel
Zijn Nederlanders minder vlees en zuivel gaan eten vanwege klimaat en milieu? Die vraag wordt beantwoord in cijfers van statistiekbureau CBS in het onderzoek naar opvattingen en gedrag van Nederlanders in 2023 rond klimaatverandering en energietransitie.
De cijfers komen grotendeels uit het onderzoek Belevingen 2023, een CBS-enquête gehouden in de periode februari-april 2023. In totaal namen ruim 18.000 personen van 18 jaar of ouder aan dit onderzoek deel. Het onderzoek werd ook in 2020 gehouden.
Maximaal 4 dagen per week vlees
Nederlanders hebben in 2023 iets minder vaak vlees gegeten vergeleken met 2020. Het grootste deel van de ondervraagden, 46,7%, eet maximaal 4 dagen in de week vlees. In 2020 was dat met 44,8% ietsje minder. Toen aten iets meer mensen (30,5%) nog 5 tot 6 dagen in de week vlees ten opzichte van 2023 (29,3%). Het percentage mensen dat dagelijks vlees eet, nam ook iets af: van 20,% in 2020 naar 19,1% in 2023.
Minder vlees om klimaat en milieu of gezondheid
Het klimaat en het milieu is de meest genoemde reden (35,2%) om minder vlees te eten in 2023. In 2020 was gezondheid met 37,4% de meest genoemde reden om vlees vaker te laten staan.
1 à 2 porties zuivel per dag
Iets meer dan de helft van de ondervraagde mensen geven aan dagelijks 1 tot 2 porties zuivel te consumeren. Het CBS heeft in het onderzoek van 2020 niet naar de zuivelconsumptie gevraagd.
Zuivel vaker laten staan vanwege gezondheid
De meest genoemde reden om minder zuivel te consumeren is gezondheid (42,4%). Klimaat en milieu staan met 28,4% op de tweede plaats.
Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag staat centraal op het Eiwit Congres op 13 maart 2025 in Wageningen. Bekijk het programma en de sprekers en reserveer nu je ticket met €50 vroegboekkorting.