Foto: Solar Foods
In dit artikel
De Europese Innovatieraad (EIC) trekt € 5,5 miljoen uit voor onderzoek naar de productie van melkeiwit uit CO2 en elektriciteit. Aan het project ’Hydrocow’ werken start-up Solar Foods en Rijksuniversiteit Groningen mee.
Samen met de RWTH Aachen Universiteit en Zwitsers biotechbedrijf FGen AG gaat gewerkt worden aan een ‘wetenschappelijke doorbraak’. Het doel is om een bacterie te modificeren, zodat die koolstofdioxide en waterstofgas kan omzetten in beta-lactoglobuline, een wei-eiwit in koemelk. ‘In andere woorden: Hydrocow richt zich op de productie van zuivel met CO2 en elektriciteit, zonder dat daar een koe aan te pas komt’, schrijft Solar Foods. Het project duurt vier jaar.
Eiwit uit lucht
Het project wordt geleid door Solar Foods, een Finse start-up die eiwit ‘uit lucht’ produceert. Het bedrijf heeft daarvoor een geschikte bacterie gevonden die koolstofdioxide, waterstofgas, zuurstof en ammonium gebruikt om eiwit te produceren. Het productieproces hiervoor is gepatenteerd. Onlangs diende Solar Foods een Novel Food-aanvraag in bij de Europese Unie voor het eiwitproduct, Solein. Dit is bedoelt als een ingrediënt voor voedingsmiddelen, zo is er bijvoorbeeld al ijs mee gemaakt. In Singapore mag het al verkocht worden.
CO2 en stikstof verwaarden
De financiering van de EU is onderdeel van het Horizon Europe-programma en had als doel het bedenken van een manier waardoor CO2 en stikstof te valoriseren wordt. In totaal hebben zeven projecten financiering gekregen om hier verder onderzoek naar te doen. Er is een budget beschikbaar van € 167 miljoen.