MOA Foodtech ontvangt €14,8 miljoen van het EIC voor de ontwikkeling van hun AI-gedreven fermentatieplatform. Foto: MOA Foodtech
De Spaanse biotechnologie-start-up MOA Foodtech krijgt €14,8 miljoen van de European Innovation Council (EIC). Het bedrijf wil zijn AI-ondersteunde fermentatieplatform opschalen.
MOA Foodtech ontwikkelt functionele ingrediënten met biomassafermentatie van agrarische en voedselreststromen. Een zelfontwikkelde tool op basis van kunstmatige intelligentie (AI) selecteert het micro-organisme. Dat scheelt veel tijd in de ontwikkeling van een goede biomassafermentatie van de afval- en reststromen. De toegepaste micro-organismen zijn allemaal niet-genetisch gemodificeerd en al goedgekeurd in de Europese Unie.
Functionele plantaardige eiwitingrediënten
MOA Foodtech wil na opschaling een breed portfolio van functionele ingrediënten aanbieden, met name plantaardige eiwitten. Het produceren van functionele plantaardige eiwitingrediënten ziet het bedrijf als de snelste manier om de klimaatimpact van de voedselindustrie te reduceren. “Deze financiering stelt ons in staat om onze AI-platform te verbeteren en nieuwe functionele ingrediënten te ontwikkelen,” zegt Bosco Emparanza, CEO of MOA Foodtech.
EIC accelerator-financieringsronde
Het Europese innovatiefonds EIC selecteerde MOA Foodtech als een van 71 bedrijven uit 1.200 andere aanvragers in een EIC accelerator-financieringsronde. Van de €14,8 miljoen is €2,3 miljoen een beurs voor verder ontwikkeling. De overige €12,5 miljoen is voor opschaling van het fermentatie-platform, genaamd Albatros. De aanvragen kwamen uit 16 landen. De meeste aanvragen kwamen uit Duitsland, Nederland en Zweden.