Janusz Wojciechowski, Eurocommissaris voor landbouw - Foto: ANP
Nederland zal niet hoeven voldoen aan het Europese streven om in 2030 een kwart van het landbouwareaal te hebben omgezet in biologische landbouw. Dat is voor Nederland onhaalbaar, zei Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski donderdag in gesprek met de Tweede Kamer.
Nederland is een van de landen met het kleinste aandeel biologische landbouw. Het zal Nederland in de komende tien jaar niet lukken op 25% te komen, aldus Wojciechowski. Nederland zal in het nationaal strategisch plan wel duidelijk moeten maken dat het ambitie heeft om het biologisch areaal uit te breiden.
Het is echt niet de bedoeling om elke boer te dwingen een kwart van zijn grond om te zetten in biologische productie. De primaire producenten moeten niet gedwongen worden, maar juist gestimuleerd om de omslag te maken. Lidstaten hebben daar een belangrijke rol in.
De ambitie van de Europese Commissie is om in heel Europa de biologische productie enorm te vergroten. Dat mag en hoeft niet ten koste te gaan van de productie, zegt Wojciechowski. Volgens hem zijn in Europa nog veel gebieden waar omschakeling naar biologisch gepaard kan gaan met verhoging van de productie. Tegelijk met de vergroting van het biologisch areaal moet de biologische consumptie worden gestimuleerd, zegt de landbouwcommissaris.
Investeringen in duurzame landbouw zeer welkom
De Europees commissaris ging niet in op vragen over de derogatie voor de nitraatrichtlijn. Hij verwees naar zijn collega commissaris Virginijus Sinkevicius. Wojciechowski zegt dat de Europese Commissie de voornemens van het kabinet om fors te investeringen in de duurzame landbouw en de natuur verwelkomt. âHet gaat niet alleen om stikstof, maar ook om water, bodem en biodiversiteit. Zoân integrale aanpak is veelbelovend en in lijn met de Green Deal van de Europese Commissie. âWe zijn in gespannen afwachting van de aanvullende maatregelen om de watervervuiling en de stikstofdruk op natuurgebieden te verminderen.â Wojciechowski juicht het toe dat maatregelen worden genomen om de emissies uit de landbouw met zijn grote veedichtheid te verminderen. Die doelstellingen kunnen ook bereikt worden met gebruikmaking van geld dat beschikbaar is voor de verbetering van het dierenwelzijn.
Geld voor omslag, niet voor stoppers
Wojciechowski zegt dat het in lijn is met het Europese beleid om de omvang van de veestapel in Nederland te verkleinen. Hij is wel huiverig om geld uit te trekken om de productie te stoppen. Liever zou hij geld uittrekken om de landbouw te verduurzamen.
Hij wijst er daarnaast op dat vergroting van bedrijven uit economisch oogpunt niet altijd ten goede komt aan de diergezondheid. Dat is gebleken in gebieden waar Afrikaanse varkenspest heerst. Wojciechowski zegt dat maar 0,3% van de kleine bedrijven (minder dan 1.000 dieren) besmet raakt met Afrikaanse varkenspest, terwijl bij de grotere bedrijven (meer dan 1.000 dieren) dat percentage het tienvoudige is (3 tot 4%).
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst