Skip to content

EU-subsidie voor Melt&Marble voor precisiefermentatie vet

Start-up Melt&Marble krijgt €2,5 miljoen van de EU voor ontwikkeling van zijn vervanger van dierlijk vet uit precisiefermentatie.

Afbeelding

Melt&Marble maakt met precisiefermentatie vet dat dierlijk vet kan vervangen. - Foto: Melt&Marble

De Zweedse start-up Melt&Marble heeft een Europese subsidie van €2,5 miljoen gekregen voor de verdere ontwikkeling van zijn vervanger van dierlijk vet uit precisiefermentatie.

Met het geld wil Melt&Marble de productiekosten omlaag brengen en zich voorbereiden op de marktintroductie van zijn twee producten: MeatyMarble en DairyMarble. Het bedrijf wil in 2025 zijn intrede maken op de Amerikaanse markt. Naast dierlijke vetten maakt Melt&Marble ook alternatieven voor cacaoboter en palmolie. Zelf omschrijft het bedrijf zijn product als ‘designer vet’, omdat het kan worden afgestemd op de vraag van de afnemer. De producten van Melt&Marble zijn bedoeld om plantaardige vleesvervangers te verbeteren door diervrije vetten toe te voegen.

Naast de €2,5 miljoen krijgt het bedrijf nog eens €260.000 uit het Horizon Europe Framework Programme dat innovatie probeert te versnellen.

Fermentatie krijgt financiële steun

De Europese subsidie komt uit het European Innovation Council Accelerator potje. 68 bedrijven ontvingen allemaal €2,5 miljoen. Onder hen ook NoPalm Ingredients, een Nederlandse start-up die een vervanger maakt voor palmolie met behulp van fermentatie. Een ander bedrijf dat bezig is met precisiefermentatie heeft de subsidie gekregen. Het Finse bedrijf Onego Bio maakt het eiwit ovalbumine, het hoofdbestanddeel van eiwit in ei.

EU steunt precisiefermentatie, maar consumptie mag nog niet

In Europa is het nog niet toegestaan om producten verkregen uit precisiefermentatie te consumeren. Het is daarom interessant dat er nu twee bedrijven weer een subsidie krijgen vanuit de EU. Beide bedrijven focussen op marktintroductie in de VS, omdat de toelating daar relatief makkelijk is. De EU is van plan om €50 miljoen te investeren in start-ups die bezig zijn met de ontwikkeling van precisiefermentatie en algen.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur