Om de capaciteit te vergroten, bieden bierbrouwerijen, ethanolfabrieken en wijnmakerijen kansen. Foto: Canva
Europa heeft ’s werelds grootste fermentatiecapaciteit. In het werelddeel bevindt zich zo’n 47% van de capaciteit.
Op de tweede plaats komt Noord-Amerika met 34%. Dat blijkt uit een rapport van Good Food Institute en Integrating Consulting.
Voedselproducten gemaakt met behulp van fermentatie vormen een groeiende categorie binnen de alternatieve eiwitten. Zowel biomassa-fermentatie (de techniek die Quorn gebruikt voor de productie van vleesvervangers) als precisiefermentatie (voor de productie van specifieke stoffen, zoals caseïne) krijgt veel aandacht. De wereldwijde fermentatiecapaciteit is ongeveer 16 miljoen liter, zo berekenen de organisaties. Deze capaciteit is verspreid over 89 bedrijven, waarvan het grootste deel zich in Europa bevindt. De meeste zijn bekende business-to-consumer of business-to-business producerende bedrijven. Het andere deel betreft contractproducenten.
Waarschuwing voor toenemende consumentenvraag
De organisaties waarschuwen er in het rapport voor dat de toenemende consumentenvraag naar producten gemaakt met fermentatie, meer capaciteit zal vragen. Volgens hen komt het huidige beschikbare volume qua schaal, locatie en technische mogelijkheden niet overeen met de lokale behoeften van de spelers in de groeiende industrie. Ook het feit dat er slechts een beperkt aantal contractfabrikanten is, is een uitdaging. Dat geldt voornamelijk voor startende bedrijven. Die hebben deze fabrikanten vaak nodig om productie uit te kunnen besteden.
Om de capaciteit te vergroten, bieden bierbrouwerijen, ethanolfabrieken en wijnmakerijen kansen. Deze locaties kunnen relatief eenvoudig worden omgebouwd tot plekken die alternatieve eiwitten kunnen maken vanwege de aanwezigheid van fermentatievaten.