Het beleid in de voedseltransitie heeft nog weinig effect. Foto: Canva
Het huidige Europese beleid voor het verduurzamen van de voedselconsumptie en -productie leidt vooralsnog niet tot duurzame voedseltransitie. Uit een nieuw onderzoeksrapport van het Europees Milieuagentschap blijkt dat het beleid op dit moment nog te veel gaten bevat en inconsequent is.
Teveel beleidsfocus op consument
Bijvoorbeeld: het beleid om de consumptie te verduurzamen richt zich op dit moment met name op het informeren van de consument, met labeling als Eco-Score. Er is weinig tot geen beleid voor het midden van de voedselketen, voedingsproducenten, verwerkers en retailers. Om de consumptie echt te verduurzamen moet er volgens de onderzoekers van het agentschap meer focus komen op beleid in de voedselketen in plaats van bij de consument. Beleidsinterventies kunnen zich richten op het invloed uitoefenen op marketingactiviteiten en prijsstelling. Lagere prijzen kunnen duurzame opties betaalbaarder maken. Ook kan inkoopbeleid van de overheid de beschikbaarheid en toegankelijkheid van duurzame voedselproducten bevorderen.Niet-duurzame praktijken uitfaseren
Ook het verminderen van niet-duurzame praktijken lukt nog niet met de huidige interventies. Hoewel de F2F-strategie onderdelen bevat om niet-duurzame praktijken uit te faseren, is dit niet ambitieus genoeg. Hiervoor is het nodig om opnieuw te kijken naar of subsidies ook daadwerkelijk duurzaamheid stimuleren. Bijvoorbeeld in de landbouw en visserij.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp