Foto: Meatly | LinkedIn
In dit artikel
De eerste kweekvlees-toelating binnen Europa is een feit: het bedrijf Meatly heeft toelating gekregen in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf mag kweekkip voor huisdiervoeding verkopen.
De toelating van kweekkip is de eerste binnen Europa. Hoewel mensen het nog niet legaal mogen consumeren, is het wel een grote stap voorwaarts. Het Britse kweekvleesbedrijf hoopt dat de eerste blikjes hondenvoer voor het einde van het jaar in de supermarkten staan. De Britse voedselveiligheidsorganisatie FSA heeft samen met andere instanties vastgesteld dat het voer van Meatly veilig te consumeren is voor huisdieren. Het is voor het eerst dat kweekvlees is toegelaten voor diervoeding.
Consument staat meer open voor kweekvlees als huisdiervoeding
Meatly focust zich op petfood omdat het volgens het bedrijf een goed uitgangspunt is om op te schalen. Onderzoek wijst uit dat consumenten ook meer open staan voor kweekvlees als huisdiervoeding, dan voor humane voeding. 50% van de ondervraagden zegt zijn of haar huisdier kweekvlees te voeren, maar slechts 32% van hen zegt het ook zelf te willen eten. En de markt voor diervoeding is groot. Wel zijn er uitdagingen: het vlees dat gebruikt wordt in huisdiervoeding is een stuk goedkoper dan vlees voor humane consumptie. De kosten moeten verder gedrukt worden in blikjes honden- en kattenvoer.
Het bedrijf is daarmee bezig door het aandeel kweekvlees in het eindproduct laag te houden, slechts 4 tot 5% zal bestaan uit dierlijke cellen. De rest wordt aangevuld met granen en andere plantaardige bronnen. Ook heeft Meatly een methode ontwikkeld waardoor er geen eiwitten aan het groeimedium toegevoegd hoeven te worden.
Update:
Kweekvlees te koop vanaf februari 2025

Vanaf 7 februari 2025 ligt hondenvoer van Meatly met gecultiveerde kip in de schappen van Pets at Home Londen. Meatly is enorm blij met de retailintroductie. Het gaat nu om verkoop in één winkel, maar in drie tot vijf jaar hoopt Meatly de distributie verder uit te breiden. Het bedrijf werkt ook aan toelating in de Europese Unie.
Lees ook: Hoe wordt kweekvlees goedkoper?