Skip to content

Europees Parlement wil 25% biologisch niet vastleggen

Het parlement pint zich in een concept-resolutie niet vast op een percentage van 25% procent.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Ton Kastermans premium

Foto: Ton Kastermans

Europese lidstaten moeten de omschakeling van gangbare naar biologische landbouw vergemakkelijken door per land concrete doelen te stellen. Het parlement pint zich in een concept-resolutie echter niet vast op een percentage van 25% biologisch areaal in 2030, zoals de Europese Commissie wil.

Op de resolutie, die later ter stemming komt, zijn nog wel aanpassingen mogelijk. Er zijn meer dan 300 wijzigingsvoorstellen gedaan, waaronder een aantal die het streefdoel van 25% alsnog in de tekst opnemen. De sociaal-democraten, de groene fractie en de linkse fractie hebben daarvoor amendementen ingediend. In sommige wijzigingsvoorstellen wordt ook opgeroepen het deel van het gemeenschappelijk landbouwbeleid voor de biologische landbouw te verhogen.

Inhaalslag

De Oostenrijkse christendemocraat Simone Schmiedtbauer heeft een rapport opgesteld waarin het Europees Parlement een oproep doet om de biologische landbouw te stimuleren. Schmiedtbauer zei op woensdag 2 februari tijdens een debat over het rapport dat haar fractie er niet voor is om doelen te stellen, zoals de Europese Commissie heeft gedaan. De Europese Commissie streeft naar een biologisch areaal van 25% in 2030. “In ons land hebben we die doelstelling al bereikt met 26% biologisch”, ze Schmiedtbauer. “Maar daar hebben we decennia aan gewerkt. We kunnen niet van lidstaten verlangen die nu nog op 0,80% biologisch areaal staan, dat ze zo snel die inhaalslag gaan maken. Dat gaat gewoon niet.”

Nationale actieplannen

Het biologische actieplan beoogt de vraag naar biologische producten te vergroten, de omschakeling naar biologische landbouw te bevorderen en tegelijk te zorgen dat de waardevermeerdering meer bij de producent terecht komt. Bovendien moet de omslag naar biologische landbouw bijdragen aan ecologische duurzaamheid. De Europese lidstaten moeten in nationale actieplannen de biologische landbouw ondersteunen, zei directeur duurzaamheid Pierre Bascou van het directoraat-generaal landbouw van de Europese Commissie in debat met het Europees Parlement. Bascou zegt dat de biologische productie omhoog moet, maar dat de inkomens van de producenten daar niet onder mogen lijden. Lidstaten moeten zeker in de eerste drie jaar van de omschakeling zorgen voor voldoende steun, aldus Bascou, die eraan toevoegt dat de rol van de consument essentieel is in het hele proces.

Reacties Nederland

De Nederlandse Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) vindt dat het Europees Parlement de doelstellingen niet moet afzwakken. Volgens haar is voor een duurzaam levensmiddelensysteem nodig dat er een omslag wordt gemaakt naar biologische landbouw. Daar horen concrete doelen en deadlines bij, aldus Hazekamp. SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen zegt dat er niet onbesuisd moet worden ingegrepen in de markt. “De EU moet boeren niet dwingen tot onrendabele teelten. Bedenk ook dat onze voedselzekerheid afneemt: voor bio-landbouw is meer ruimte nodig en er is meer kans op misoogsten: dus het totale aanbod kan afnemen.” Schmiedtbauer stelt in haar rapport dat digitale technologie, zoals precisielandbouw en blockchain, kan worden ingezet om de biologische landbouw te ontwikkelen. Ze benadrukt dat wetenschappelijke kennis en nieuwe technologie ook beschikbaar moet komen voor kleine ondernemingen

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur