Op dit moment zijn producten met ingrediënten uit precisiefermentatie beperkt beschikbaar in onder andere de Verenigde Staten en Singapore. Foto: Canva
Vijf bedrijven die zich bezighouden met precisiefermentatie hebben een Europese brancheorganisatie opgericht.
Tijdrovend voor bedrijven
De bedrijven willen bewustwording creëren bij beleidsmakers en zo een âtoekomstgericht beleidskaderâ bewerkstelligen voor voedsel dat gemaakt is met behulp van de technologie in Europa. Niet alleen beleid is belangrijk, ook regelgeving moet worden aangepast om eerlijke concurrentie tussen marktspelers mogelijk te maken. Op dit moment zijn producten met ingrediënten uit precisiefermentatie beperkt beschikbaar in onder andere de Verenigde Staten en Singapore. In Europa zullen dergelijke producten eerst het Novel Food-traject moeten doorlopen, dat over het algemeen tijdrovend is voor bedrijven. Ook beoordeling door voedselveiligheidsinstantie Efsa en goedkeuring door de Europese Commissie duurt vaak lang.Expertisecentrum over precisiefermentatie
De nieuwe organisatie wil tevens fungeren als een expertisecentrum waar beleidsmakers en belanghebbenden terecht kunnen voor informatie over precisiefermentatie. Onlangs werd ook al een internationale brancheorganisatie opgericht door negen bedrijven. Enkele van deze bedrijven zitten ook bij de Europese club. Bij precisiefermentatie worden micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) zo geprogrammeerd dat ze een bepaalde stof gaan produceren. In een gecontroleerde omgeving, met de juiste voedingsstoffen en temperatuur, produceren de organismen de gewenste stof. Veel aandacht is er de laatste tijd voor de productie van melkeiwitten door middel van precisiefermentatie.Lees ook dit artikel over wat precisiefermentatie precies inhoudt: Micro-organismen als nieuwe fabriekjes van melkeiwitten
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst