Landbouwcommissaris Christophe Hansen presenteerde deze week een routekaart voor het Europese voedselsysteem. Foto: ANP
In dit artikel
De nieuwe visie van de Europese Commissie op landbouw en voedsel blijft vaag over hoe de eiwitproductie zelfvoorzienend en duurzamer kan. Landbouwcommissaris Christophe Hansen presenteerde deze week een routekaart voor het Europese voedselsysteem.
Hoewel het belang van meer duurzaamheid en zelfvoorzienendheid in voedsel- en eiwitproductie nadrukkelijk aan bod komt, zijn de plannen weinig concreet uitgewerkt. In brede zin moet het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en het voedselbeleid minder regeldruk geven en meer positief prikkelen. Op basis waarvan het landbouwbudget wordt verdeeld, staat gepland voor aankomende zomer. Daarbij is nog onbekend hoeveel budget achter het nieuwe GLB zit of dat er een aparte pot komt voor de plannen in deze visie.
Novel Food-aanvragen versnellen
De Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa krijgt een groter budget om sneller Novel Food-aanvragen af te handelen, maar de Commissie noemt gecultiveerd vlees hier expliciet als uitzondering. De innovatieve kant van Europa moeten we koesteren, zodat de EU concurrerend blijft en een wereldleider in voedselinnovatie. Tegelijkertijd benadrukt het rapport van de Europese Commissie dat ‘sommige voedselinnovaties worden gezien als een bedreiging van Europese tradities en cultuur’. De Commissie wil dan ook extra dialoog hebben over innovaties als gecultiveerd vlees. In de dialoog wegen de sociale, ethische, economische, milieu en culturele aspecten van deze voedselinnovaties mee.
Strenger op geïmporteerd eiwit
Zelfvoorzienendheid in voedsel en met name eiwit moet Europa concurrerend houden in de wereldhandel. Geïmporteerd eiwit, vooral voor veevoer, moet aan dezelfde regels gaan voldoen als in Europa geproduceerd eiwit. Dit betekent bijvoorbeeld dat geïmporteerde soja en mais niet meer sterk bespoten en genetisch gemodificeerd mogen zijn.
Duurzame landbouw en veeteelt beloond
Hansen ziet vooral kansen voor de biologische landbouwsector en de extensivering van landbouw, met name van de veehouderij. Daarmee ligt er een voorzichtig pad voor verduurzaming van de landbouw en veehouderij. Koolstof vastleggen, biobrandstof produceren, beloning voor geleverde ecosysteem-diensten moet boeren positief prikkelen om duurzamer te produceren met minder uitstoot. Een werkpakket voor de veehouderij met beleidstrajecten en instrumenten voor de sector moet de dierlijke eiwitproductie verduurzamen.
Steun peulvruchtenteelt blijft
De ecocheques (ecopremie) blijven bestaan en biedt de positieve prikkel voor bijvoorbeeld de teelt van vlinderbloemigen. Brussel vindt het vooral belangrijk dat jonge boeren en de kleinere bedrijven beter steun krijgen. Momenteel ontvangen boeren subsidies per hectare. Enkele grootgrondbezitters die het land niet gebruiken voor productie krijgen daardoor soms onterecht geld. Dit automatische effect van de GLB-subsidieregeling wil Hansen eruit halen.
Lees ook op Boerderij: EU-commissaris Hansens landbouwroute kan veel kanten op