Bieten worden per schip en vrachtwagen geleverd bij Cosun Beet Company. Veel broeigasgasemissiens worden aangejaagd de ketens voor en na het landbouwbedrijf, zoals transport en productverwerking. - Foto: Peter Roek
De verwerkings- en toeleveringsketen speelt een steeds belangrijkere rol in voedselgerelateerde broeikasgasemissies.
De wereldvoedselorganisatie FAO concludeert uit een nieuwe database dat inmiddels in Westerse landen meer dan de helft van de voedselgerelateerde broeikasgasemissies afkomstig is uit de keten voor en na het boerenbedrijf.
Food en agri goed voor 31% van broeikasgasemissie
In totaal wordt 31% van alle door mensen veroorzaakte broeikasgasemissies toegeschreven aan de wereldwijde agri- en voedselsector. Deze emissie is met 17% gestegen in de periode van 1990 tot en met 2019, zo blijkt uit de nieuwe FAO-database. Die toename wordt met name aangejaagd door toename van emissie in de ketens voor en na het landbouwbedrijf: productie van kunstmest, productverwerking, verpakken, transport, retail, consumptie, en verwerking van voedselgerelateerd afval. De emissie van deze voor- en na-schakels is verdubbeld in 30 jaar tijd.
Met name in Europa en Noord-Amerika heeft de keten een groot aandeel in de totale voedselgerelateerde broeikasgasemissies. In Zuid-Amerika en Afrika ligt het zwaartepunt qua emissies bij ontbossing en primaire landbouw. De FAO maakt onderscheid tussen drie primaire bronnen als het gaat om voedselketen gerelateerde emissies: emissie op het boerenbedrijf, emissie als gevolg van ontbossing, en emissies uit de keten voor en na de boer.
Primaire landbouw
Wereldwijd is de primaire landbouw de grootste veroorzaker van emissie vanuit de voedselketen, met een emissie van 7,2 miljard ton van de totale 16,5 ton gerelateerd aan voedsel. Daarvan is verder 3,5 miljard ton gerelateerd aan verandering in landgebruik en 5,8 miljard ton aan de toeleverende en verwerkende keten. In Nederland is het aandeel van de schakels voor en na het primaire bedrijf inmiddels 55% van de totale aan voedsel toegeschreven emissies.
De FAO benadrukt het belang van deze informatie voor de nationale inspanningen om broeikasgasemissies te verminderen. Tot nu toe ligt de focus met name op reductie van emissies van boerenbedrijven (anders dan CO2) en op reductie van CO2-emissie als gevolg van verandering in landgebruik, aldus de FAO. FAO-hoofdeconoom Maximo Torero geeft aan dat de variatie in herkomst van emissies, afhankelijk van land of regio, erop wijst dat verschillende strategieën nodig zijn.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp