Foto: Koos Groenewold
In dit artikel
De wereldvoedselorganisatie FAO berekent dat er $12 biljoen (€11 biljoen) verborgen kosten zijn in de wereldwijde voedselketens.
De nieuwe studie van de FAO kijkt naar de verborgen kosten van het voedselsysteem in 154 landen in 2020. Die verborgen kosten hebben impact op sociale, economische en milieuaspecten zoals onderbetaling, toegang tot land en klimaatverandering. Gekeken naar het bruto binnenlands product van alle landen in 2020, zijn de verborgen kosten goed voor 10% hiervan. Meer dan 70% van de kosten worden gelinkt aan een ongezond eetpatroon, wat uiteindelijk kan leiden tot obesitas en andere chronische ziektes. Dit leidt vervolgens weer tot ‘verlies aan arbeidsproductiviteit’, met name in hoge- en middeninkomenslanden.
Milieu
20% van de kosten wordt toegeschreven aan milieuaspecten, zoals de uitstoot van broeikasgas en watergebruik. Ook deze verliezen zijn het grootst in hoge- en middeninkomenslanden. In lage inkomenslanden zijn de verborgen kosten vaker gerelateerd aan armoede en ondervoeding.
Nederlands kostenpost gezondheid
De geschatte verborgen kosten in Nederland komen uit op $51 miljard (€47 miljard). De grootste kostenpost die niet wordt meegerekend in de prijs van voeding is, volgens de FAO, de gevolgen voor de gezondheid. Die kosten beslaan 76% van de totale verborgen kosten.
Voedselsysteem eerlijker
De FAO hoopt dat dit rapport inzicht geeft voor landen waar ze in moeten in moeten investeren en interveniëren in hun voedselketens. Door de ‘ware kosten’ of ‘true cost’ ook te berekenen in voedingsmiddelen, zou het voedselsysteem eerlijker worden. De landbouworganisatie schrijft: “De missie van FAO is om deze verborgen kosten te ontrafelen en daarmee waar concrete acties nodig zijn. Met deze informatie kunnen we veranderen hoe voedsel van boer tot bord komt.”