Bij Restaurantketen Fiorella is straks het gecultiveerde varkensvet van Mission Barns beschikbaar. Foto: Mission Barns
In dit artikel
De Amerikaanse voedselautoriteit FDA heeft het gecultiveerde varkensvet van Mission Barns goedgekeurd voor verkoop in de Verenigde Staten.
Dit maakt Mission Barns het derde bedrijf dat dergelijke goedkeuring ontvangt, na Upside Foods en Eat Just. De startup is in 2018 opgestart door CEO Eitan Fischer, voormalig hoofd gecultiveerd vlees bij Eat Just. Het is de eerste keer dat gekweekt varkensvet wereldwijd deze goedkeuring krijgt.
Cellen van Yorkshire-varkens
Mission Barns kweekt varkensvet door gebruik te maken van cellen afkomstig van Yorkshire-varkens. Deze cellen worden in bioreactoren opgekweekt tot varkensvet. Vervolgens verwerkt het bedrijf het gecultiveerde varkensvet met plantaardige ingrediënten in hybride vleesproducten, zoals Italiaanse gehaktballen en gerookt spek. “Consumenten zullen geen voedsel eten dat niet absoluut heerlijk is, daarom hebben we gekozen voor een vet-eerst aanpak,” zegt Fischer. “Vet is niet alleen de belangrijkste drager van smaak en sappigheid, maar het is ook goedkoper en sneller te produceren dan mager vlees.”
Voor het eerst beschikbaar in de supermarkt.
Dit is de eerste keer dat gecultiveerd vlees beschikbaar is in een Amerikaanse supermarkt. Momenteel produceert de start-up op haar pilot-locatie, die voldoende produceert voor een handvol restaurants. De eerste afzetkanalen zijn de supermarktketen Sprouts Farmers Market en de restaurants van de Fiorella-groep in San Francisco. De bouw van een grootschalige productiefaciliteit staat gepland, zodat het bedrijf de toekomstige vraag kan voldoen.
Geen verontreiniging in proces
Tijdens het productieproces van Mission Barns vindt er geen verontreiniging plaats van eindproduct met stoffen of micro-organismen. Op basis van die conclusie verleent de FDA-goedkeuring. Mission Barns moet nog toestemming krijgen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Dat evalueert de productiefaciliteit en de etikettering. Daarna kunnen de producten officieel op de markt worden gebracht.
Politiek en financieel onrustig Amerika
Deze ontwikkeling komt in een periode waarin de kweekvleesindustrie zowel financiële als politieke uitdagingen ondervindt in de VS. Meer dan twintig staten werken aan een verbod of beperking van gecultiveerd vlees. Twee staten hebben beperkende wet- en regelgeving aangenomen.