Skip to content

FDF verder met door supermarkten afgeschoten plan

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
De redenering van het CBL om het keurmerk Farmer Friendly af te schieten, klopt volgens FDF-bestuurder Sieta van Keimpema niet. Wat haar betreft schendt het keurmerk de mededingingswetgeving niet. - Foto: ANP

De redenering van het CBL om het keurmerk Farmer Friendly af te schieten, klopt volgens FDF-bestuurder Sieta van Keimpema niet. Wat haar betreft schendt het keurmerk de mededingingswetgeving niet. - Foto: ANP

Hoewel de supermarkten het concept Farmer Friendly niet zien zitten, wil initiatiefnemer Farmers Defence Force alsnog dat ook LTO zich in gaat zetten voor het plan voor een beter boerenverdienmodel.

In de afgelopen gesprekken heeft supermarktkoepel CBL al aangegeven dat het plan van Farmers Defence Force (FDF) wat hen betreft geen kans van slagen heeft. Maar daar legt FDF zich niet bij neer. Ze vinden het plan van LTO onvoldoende, omdat onderhandelingen met verwerkers en supermarkten kunnen leiden tot opbrengstverbetering voor slechts een kleine groep boeren.

FDF wil dat de opbrengst voor álle agrarisch ondernemers verbetert. De oplossing is en blijft wat hen betreft Farmer Friendly, waarbij supermarkten een deel van de omzet afdragen aan boeren.

Op verzoek van Farmers Defence Force legde LTO-voorzitter Sjaak van der Tak maandagavond nogmaals uit hoe LTO een betere opbrengstprijs voor boeren tot stand wil brengen. Het voltallige bestuur van FDF en LTO-voorzitter Van der Tak mochten de ruim 250 thuiskijkers en 15 à 20 aanwezige boeren toespreken. Deze ‘happy few’ zijn boeren die een paar weken geleden met trekkers naar de vergaderlocatie van boeren en supermarkten kwamen. Van der Tak had daar toegezegd om deze groep bij te praten en maakte die belofte dus maandagavond waar.

Afgevaardigden om tafel met supermarkten en verwerkers

De teams om met supermarkten in onderhandeling te gaan over een beter verdienmodel, zijn samengesteld, aldus de LTO-voorzitter. Vanaf 1 mei zullen afgevaardigden van boerenorganisaties met supers en verwerkers om tafel gaan. Op 23 juni moet er duidelijkheid zijn over welke afspraken er in welke agrarische sectoren gemaakt worden.

Volgens Van der Tak hebben supermarkten Albert Heijn en Jumbo al positief geantwoord op de gespreksuitnodiging. Van de boerenorganisaties heeft LTO vertegenwoordigers uit de sectoren melkvee, varkens, pluimvee, fruit en naar alle waarschijnlijkheid ook vleesvee inclusief de kalversector, bereid gevonden om de gesprekken te starten. Van der Tak benadrukt daarbij dat deze onderhandelaars zowel binnen als buiten LTO gevonden zijn.

Vorige week werd bekend dat de duurzame melkstroom van AH en A-ware wordt uitgebreid met 150 melkveehouders. Dat soort initiatieven juicht Van der Tak toe en ziet hij als voorbeeld voor andere succesvolle afspraken. Van belang is wat hem betreft onder andere dat er afspraken worden gemaakt voor de duur van 3 jaar, zodat boeren hun investeringen terug kunnen verdienen.

FDF houdt vast aan Farmer Friendly

FDF is er minder enthousiast over en houdt zich liever vast aan hun eigen plan, het supermarktconcept Farmer Friendly (FF). De redenering van het CBL om FF af te schieten, klopt volgens FDF-bestuurder Sieta van Keimpema niet. Wat haar betreft schendt FF de mededingingswetgeving niet. “Er worden geen prijsafspraken gemaakt en niemand wordt uitgesloten van deelname.”

Ze beschuldigt het CBL van kartelvorming, wat haar betreft zijn de meeste consumenten bereid om boeren beter te betalen, maar houden supermarkten dit tegen.

Aan het eind van de bijeenkomst konden leden digitaal stemmen over voorstellen van FDF richting LTO. Zo wil FDF dat LTO bij haar leden te rade gaat hoe ze tegenover het plan Farmer Friendly staan. Van der Tak ziet daar weinig in, verwijzend naar de eerdere gesprekken over het verdienmodel zei hij: “De supermarkten willen het niet, dus je kunt hoog en laag springen, maar het wordt niks.”

Het gesprek van FDF met Sjaak van der Tak is hier terug te kijken.

Snel delen

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Voormalig redacteur