Sinds 2015 hebben banken een half biljoen dollar aan krediet verstrekt aan 55 van ’s werelds grootste veebedrijven. - Foto: Canva/Claudio Caridi
In dit artikel
Miljardeninvesteringen van grote banken versterken de groei van zuivel- en vleessector en daarmee de klimaatimpact van de veehouderij. Dat stelt Feedback EU, een non-profit-milieuorganisatie, na eigen onderzoek.
Sinds het tekenen van het klimaatakkoord in Parijs in 2015 hebben banken een half biljoen dollar aan krediet verstrekt aan 55 van ’s werelds grootste veebedrijven. In de periode van 2015 tot en met 2022 ging dat om $615 miljard, volgens Feedback EU. Dit koppelt de milieuorganisatie aan de wereldwijde groei in productie. De vleesproductie nam met 9% toe en de zuivelproductie groeide met 13%.
Bijdragen aan ontbossing
De grote banken zeggen dat geen van hun investeringen bijdragen aan ontbossing. Echter, Feedback EU wijst naar investeringen in vleesbedrijven die in verband worden gebracht met ontbossing. Zo investeert de Rabobank in het Braziliaanse Minerva, in het verleden beticht van ontbossing in het Amazonegebied.
Als goed voorbeeld van Nederlandse banken noemt Feedback EU in het rapport de Volksbank, die bewust niet investeert in de veehouderij. Volgens de bank heeft de veehouderij negatieve impact op voedselzekerheid, klimaatverandering, biodiversiteit, gezondheid en mensenrechten.
Lees ook: Feedback EU tikt supers op de vingers voor greenwashing
Feedback EU wil kleinere veestapel
In 2020 rapporteerde Feedback EU in Butchering the Planet al over de investeringen van grote banken in de veehouderij, omdat de organisatie voorstander is van een kleinere wereldwijde veestapel. Feedback EU adviseert beleidsmakers om met beleid en regelgeving te sturen op het desinvesteren van de veehouderij.
Lees ook: Hoe duurzaam is de eiwittransitie?