Pekilo, het mycoproteïne-ingrediënt van Enifer, is een eiwitrijk gedroogd poeder dat kan worden gebruikt voor vleesvervangers en in de bakkersindustrie. Foto: Iiro Muttilainen
Het Finse bedrijf Enifer heeft een Novel Food-aanvraag gedaan voor zijn mycoproteïne-ingrediënt. Dit ingrediënt is in tegenstelling tot wat veel andere mycoproteïnenproducenten maken een gedroogd product.
Naar eigen zeggen is Enifer het eerste Scandinavische bedrijf dat een Novel Food-dossier voor mycoproteïnen indient bij de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa. Zijn ingrediënt Pekilo is een eiwitrijk gedroogd poeder dat kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld vleesvervangers of in de bakkersindustrie. Sinds 1980 is Enifer bezig met de ontwikkeling van een voedingsingrediënt op basis van schimmeleiwit.
Naast humane consumptie, kijkt Enifer ook naar huisdiervoeding en visvoeding. Het bedrijf heeft een samenwerking met Skretting, de visvoertak van het Nederlandse Nutreco.
Gedroogde mycoproteïnen
Pekilo verschilt van bestaande mycoproteïnen doordat het gaat om een gedroogd poederproduct. Het bekendste voorbeeld van mycoproteïne zijn de vleesvervangers van Quorn die al jaren op de markt zijn. Quorn gebruikt een natte en vezelige basis voor zijn producten. Het Nederlandse The Protein Brewery heeft een vergelijkbaar ingrediënt met Enifer. Ook dit is gedroogd. The Protein Brewery heeft een Novel Food-aanvraag ingediend in de EU. Wel heeft het bedrijf toelating in Singapore. Enifer wil op termijn ook toelatingsaanvragen in Singapore en de Verenigde Staten doen.