Henk Janknegt in Zeewolde (l) is een van de Flevolandse telers die zomerveldbonen zaait voor het project FlevoVeldboon. - Foto: Fotostudio Wierd Lelystad
In dit artikel
Voor de proeftuin Growing Green Proteins worden in Flevoland bonen geteeld en verwerkt tot producten voor humane consumptie.
Voor de pilot FlevoVeldboon wordt dit jaar in Flevoland voor het tweede jaar zomerveldbonen geteeld. Het gaat om 14,8 hectare gangbare en 12,2 hectare biologische veldbonen bij zes Flevolandse telers. Samen met maaltijdproducent De Kroes in Almere worden producten ontwikkeld, zoals vegetarische hamburgers en een zogenoemde Flevospread.
De Flevolandse boon wordt geteeld voor de humane consumptie. Op de akker zijn de bonen goed voor de biodiversiteit en bovendien haalt het gewas stikstof uit de lucht en verrijkt het de bodem.
De bedoeling is om de in Flevoland geproduceerde producten direct in de supermarkt te krijgen om zo een groot publiek te bereiken en een korte keten te stimuleren.
Onderzoek
Binnen de pilot wordt ook onderzocht welk ras het meest geschikt is voor humane consumptie, goed voor de bodem is en makkelijk is te verwerken. Deze rassenproef wordt gedaan in samenwerking met kennisinstelling Louis Bolk Instituut en Poldergraan. Naast de samenwerking in Flevoland wordt ook actief kennis gedeeld binnen en buiten Nederland, om zo de veelzijdigheid van de veldboon in kaart te brengen.
Growing Green Proteins
De pilot FlevoVeldboon is een onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen en uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. De teelt van veldbonen voor humane consumptie in Nederland, die wordt begeleid door Louis Bolk instituut, Horizon en StapinActie, past in het beleid van de Europese Unie om minder afhankelijk te worden van import.