Skip to content

Flitsbezorger Getir vertrekt uit meerdere steden in Nederland

Flitsbezorger Getir gaat vijf Amsterdamse magazijnen sluiten en trekt zich volledig terug uit zes andere Nederlandse steden.

Updated on:
Nieuws
Retail
In Amsterdam is flitsbezorger Getir verwikkeld in een juridische strijd met de gemeenteraad. -  Foto: ANP

In Amsterdam is flitsbezorger Getir verwikkeld in een juridische strijd met de gemeenteraad. - Foto: ANP

Flitsbezorger Getir gaat vijf Amsterdamse magazijnen sluiten en trekt zich volledig terug uit zes andere Nederlandse steden. Dat bevestigt Getir na berichtgeving door Het Parool.

Volgens de onderneming heeft de keuze te maken met de discussie met de gemeente Amsterdam over bestemmingsplannen voor locaties. In de steden Breda, Delft, Eindhoven, Groningen, Leiden en Tilburg, waar Getir helemaal weggaat, was het aantal bestellingen erg beperkt.

Getir onslaat 10% van het personeel

Dinsdag 22 augustus werd al bekend dat Getir internationaal fors gaat reorganiseren. Ongeveer 2.500 medewerkers van het bedrijf verliezen hun baan. Dat is meer dan 10% van het totale personeelsbestand. Volgens Getir moet de reorganisatie het bedrijf efficiënter maken. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen voor Nederlandse werknemers zijn.

Flitsbezorgers als Getir groeiden hard tijdens de coronapandemie. Toen won het online bestellen van boodschappen flink aan populariteit in de lockdowns. Ondanks die groei waren de diensten nog niet winstgevend. Door de hoge inflatie is het nu ook lastiger geworden om nieuwe klanten te vinden. Ook zijn investeerders terughoudender geworden vanwege de opgelopen rente.

Lees ook: Sterke groei van boodschappen- en maaltijdbezorging ten einde

Juridische strijd in Amsterdam om darkstores

In Amsterdam is Getir samen met branchegenoot Flink daarnaast al langer verwikkeld in een juridische strijd met de gemeente. De gemeenteraad stemde eerder in met een plan waardoor flitsbezorgers zich alleen nog mogen vestigen op bedrijventerreinen en niet meer in woongebieden. De flitsbezorgers klagen dat hun sector anders behandeld wordt dan bijvoorbeeld bezorgers van supermarkten of pizzabezorgers.

Meerdere Amsterdamse locaties waar Getir nu weggaat, pasten niet in het bestemmingsplan van de gemeente. Reinier van Dantzig, verantwoordelijk wethouder in de stad, noemt het onvermijdelijk dat Getir de darkstores in woonwijken en zogenoemde woon-werkgebieden sluit en niet meer het ‘juridisch gevecht’ aangaat. “We zijn twee jaar geleden begonnen met de handhaving op darkstores, omdat wij zien dat distributiecentra op die plekken niet passen. Dit heeft op verschillende locaties tot langlopende handhavingszaken en gerechtelijke procedures geleid. De rechter heeft ons in alle gevallen in het gelijk gesteld.”

Lees ook: Mulder (ING): ‘Supermarkt richt zich met flitsbezorging op nieuwe doelgroep’

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau