Skip to content

FNLI vraagt overheid om actie in energietransitie

FNLI wil samen met acht andere industriële sectoren aan de slag met CO2-reductie.

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) wil samen met acht andere industriële sectoren aan de slag met CO2-reductie.

Hiervoor moet het huidige energienetwerk worden uitgebreid. Het samenwerkingsverband vraagt in een rapport de overheid om snel actie in te komen. Het verband Cluster 6 bood een uitvoerig rapport, genaamd Cluster Energie Strategie (CES), aan minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie. Hierin geven de negen industriële sectoren aan hoe zij CO2-uitstoot willen verminderen en wat daar volgens hen voor nodig is. De brancheverenigingen signaleren problemen in de huidige infrastructuur, zoals het energienetwerk, en verzoeken de minister om tijdig te beginnen met het uitbreiden hiervan. In het rapport worden de knelpunten beschreven met betrekking tot de energie-infrastructuur.
Vooral het mkb betaalt onevenredig veel aan heffingen en heeft nauwelijks toegang tot subsidies
De bedrijven zien de energierekening steeds verder stijgen. FNLI-directeur Cees-Jan Adema gaf eerder al aan dat het streven naar een betere duurzaamheid in de levensmiddelensector zich vooral richt op minder voedselverspilling en de energietransitie. Door de stijgende gasprijzen bemoeilijkt dat ook de overstap naar het elektriciteitsnetwerk, volgens Cluster 6. “Daarbij komt dat het systeem van belastingheffingen (Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie, ODE) en subsidies onvoldoende is afgestemd op de karakteristieken en behoeften van deze bedrijven. Vooral het mkb betaalt onevenredig veel aan heffingen en heeft nauwelijks toegang tot subsidies. Dat gaat ten koste van de investeringen die zij kunnen doen. Daarnaast worden ze geconfronteerd met verhoogde CO2-reductiedoelstellingen”, schrijven zij.

Cluster 6

Onderdeel van Cluster 6 zijn: FNLI, keramische industrie (KNB), chemische industrie (VNCI), basismetaalindustrie en gieterijen (FME en Metaal Nederland), karton en papierindustrie (VNP), glasindustrie (VNG), afval- en recyclingsector (VA), ICT-sector (NLDigital) en olie-gas exploratie bedrijven (NOGEPA). Samen representeren de bedrijven een omzet van € 125 miljard per jaar. Cluster 6 heeft de doelstelling om in 2030 55% minder CO2 uit te stoten.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur