Topman Miles Hurrell van Fonterra waarschuwt dat het tweede halfjaar (waar Fonterra nu al in zit) moeilijker zal zijn dat het eerste halfjaar. Foto: ANP
In dit artikel
Fonterra heeft een sterk eerste halfjaar 2020-2021 achter de rug, met een bijna 40% hogere afzet in China en een gemiddelde melkprijs die afkoerst op omgerekend € 35,28 per 100 kilo.
Voor Nieuw-Zeelandse begrippen is dit heel hoog. Er wordt zelfs rekening gehouden met een melkprijs van omgerekend € 36,20 over het gehele boekjaar, maar topman Miles Hurrell waarschuwt dat het tweede halfjaar (waar Fonterra nu al in zit) moeilijker zal zijn dat het eerste halfjaar.
Aantal tegenvallers niet meegenomen
De omzet en winstcijfers van Fonterra zijn volgens de onderneming heel sterk, maar zijn ook niet volstrekt eenduidig. De ‘genormaliseerde’ resultaten geven een flinke verbetering aan ten opzichte van de situatie een jaar eerder, maar in het genormaliseerde beeld zijn een aantal tegenvallers niet meegenomen, zoals de kosten van het afstoten van een aantal bedrijfsonderdeen. Fonterra is nog steeds bezig om bijvoorbeeld de mega-boerderijen in China te verkopen en heeft ook nog steeds aandelen Beingmate in bezit.
Flink volume oudere voorraden
Volgens de niet-genormaliseerde resultaten zijn zowel omzet als winst gedaald. Bij de gedaalde omzet speelt nog een extra zorgpuntje mee: Fonterra zit met nog een flink volume aan oudere voorraden zuivel. Door een tekort aan transportcapaciteit konden in de voorbije tijd minder producten worden verscheept dan normaliter het geval is.
Naast een goede melkprijs betaalt Fonterra ook alvast een interim-dividend uit van omgerekend 3 cent per aandeel. Over het hele jaar wordt naar verwachting zo’n 15 cent per aandeel uitbetaald. De aandelen zijn vooral in handen van leden.