Desserts op plantaardige basis van start-up Perfect Day. - Foto: Perfect Day
Fonterra heeft met succes bezwaar aangetekend tegen een patentaanvraag voor de productie van van fermentatie afgeleide eiwitten met zuivelachtige eigenschappen.
Octrooibureau: onderbouwing ontbreekt
Het octrooibureau is van mening dat uit de aanvraag onvoldoende blijkt hoe de uitvinding door een geschoold persoon kan worden uitgevoerd. Verder ontbreekt het in de aanvraag aan onderbouwing van claims. De organisatie geeft Perfect Day twee maanden om wijzigingen in te dienen, maar tekent daarbij aan niet te verwachten dat de vastgestelde tekortkomingen in deze periode worden opgelost. Hoewel Fonterra zich primair blijft richten op productie van zuivel, zet de zuivelgigant ook zelf stappen in zuivelalternatieven. Recent werd in samenwerking met DSM een start-up opgericht om de ontwikkeling en commercialisering van van fermentatie afgeleide eiwitten te versnellen. De twee bedrijven werken sinds 2019 samen aan de productie van eiwitten die de eigenschappen van zuiveleiwitten hebben maar door microfermentatie geproduceerd worden. Dat leverde onder andere veel nieuwe kennis en patentaanvragen op. Door een nieuw bedrijf te starten, kan deze kennis omgezet worden in commerciële producten. Tegelijk wordt binnen de start-up verder onderzoek gedaan naar de productietechniek.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij