Skip to content

FoodWatch bekritiseert banden suikerindustrie en wetenschap

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Foto: Misset

Foto: Misset

Foodwatch beschuldigt de Nederlandse suikerindustrie van het gebruiken van de wetenschap om suikerconsumptie in een positiever daglicht te stellen. In een rapport vergelijkt de activistische ‘voedselwaakhond’ de strategie van de industrie met die van de tabaksindustrie.

Foodwatch richt de pijlen vooral op het Kenniscentrum Suiker en Voeding (KSV) en negen wetenschappers die bij dat centrum zijn betrokken. KSV wordt gefinancierd door Cosun Beet Company, het vroegere Suiker Unie. Het onderzoek toont volgens Foodwatch aan dat de betrokken wetenschappers in onder andere onderzoeken, interviews, en op congressen meningen verkondigen die in lijn zijn met de belangen van de suikerindustrie en op gespannen voet staan met inzichten over suiker van gezaghebbende internationale wetenschappers en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Rol van wetenschappers

Diverse wetenschappers zouden volgens de opstellers van het rapport ook niet transparant genoeg zijn over hun banden met de suikerindustrie. Zo zijn diverse wetenschappers die een rol spelen bij KSV volgens Foodwatch eveneens betrokken geweest bij internationale lobbyorganisaties. De voedselwaakhond schaart daar bijvoorbeeld de Europese tak van het International Life Science Institute (ILSI) en de World Sugar Research Organization (WSRO) onder, omdat die organisaties worden ondersteund door grote bedrijven in de sector.

Suikersector buitenspel zetten

KSV noemt het verhaal van Foodwatch ‘suggestief en tendentieus’. Het centrum vermoedt dat Foodwatch ‘de suikersector buitenspel wil zetten in de discussies over suiker’ en stelt dat Foodwatch onderzoeken alleen maar onafhankelijk vindt als die negatief zijn over suiker. “Onze informatie over suiker klopt. En inhoudelijke kritiek horen we graag. Maar met louter verdachtmakingen kunnen we niks”, aldus KSV.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur